Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wyrażenia regularne zaprzeczanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
propage
wyrażenie [^abc] dopacuje każde wyrażenie, w którym nie wystepuje litera a, b lub c.
Chodzi mi jednak o to, aby ignorowane były wyrażenia, w któryc występuje ten konkretny ciąg znaków "abc", jak to zrobić?
!*!
Cytat
^[abc]
propage
chce stworzyć wyrażenie, które dopasuje mi to co jest wewnątrz <td>, nawet jeśli w środku <td> jest kod html.
Kod
'/<td>(^[<\/td>]*)<\/td>/s' - nie działa
'/<td>(.*)<\/td>/s' - nie działa
'/<td>([^<]*)<\/td>/s' - działa, ale gdy wewnątrz komórki jest kod html to nie działa z wiadomych przyczyn.

ktoś moze mi z tym pomóc ?
_Borys_
  1. <?php
  2.  
  3. $h = '
  4. <table>
  5. <tr>
  6. <td>aaa</td>
  7. <td>bbb</td>
  8. <td>ccc</td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td>ddd</td>
  12. <td>eee</td>
  13. <td>fff</td>
  14. </tr>
  15. <tr>
  16. <td>ggg</td>
  17. <td>hhh</td>
  18. <td>iii</td>
  19. </tr>
  20. </table>
  21. ';
  22. $w = preg_match_all('/<td>.*<\/td>/', $h, $m);
  23. echo '<pre>';
  24. print_r($m);
  25. echo '</pre>';
  26.  
  27. ?>
propage
fakt (.*) zadziałało, gdy usunełem modyfikator "/s" jednak po tym zabiegu nie dopasowują się komórki, które mają linie odstępu np.

Kod
<td>ad adas dasd asda
</td>

próbowałem też usunąć znaki nowych lini str_replace("\n", "", $text) i potem dpiero użyć wyrażanie, ale wtedy nie działa żadne dopsowania też nie wiem dlaczego tak się dzieje.
sowiq
!*!, wyrażenie, które napisałeś, działa zupełnie inaczej - zastosowany w ten sposób modyfikator '^' nie jest negacją tylko wymaga dopasowania wzorca na początku ciągu.

Cytat
Chodzi mi jednak o to, aby ignorowane były wyrażenia, w któryc występuje ten konkretny ciąg znaków "abc", jak to zrobić?

Do takich zadań służy funkcja strpos.
propage
nie ważne, dopsowanie działa po dodaniu \s

'/<td>(.*)\s*<\/td>/'
Crozin
Zacznijmy może od tego, że wyrażenia regularne kompletnie nie nadają się (poza małymi wyjątkami) do parsowania kodu HTML. Skorzystaj z normalnego parsera HTML-a, np. DOM.
_Borys_
Działa nawet bez \s
  1. $h = '
  2. <table>
  3. <tr>
  4. <td>aaa bbb</td>
  5. <td>bbb bbb</td>
  6. <td>ccc <span class = "blabla">ddd ddd</span></td>
  7. </tr>
  8. </table>
  9. ';
  10. $w = preg_match_all('/<td.*?>.*<\/td>/', $h, $m);
  11. echo '<pre>';
  12. print_r($m);
  13. echo '</pre>';

Tylko problem aby zobaczyć inne tagi pomiędzy <td></td> trzeba wyświetlić źródło strony, ale w tablicy jest ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.