Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działa vhost na apache2
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
rafakl
Hej!

Otóż na apache chcę zrobić domenę www. Ustawiłem vhosta zarówno w sites-enabled jak i sites-avaliable, w hosts również nadałem mu IP i po wejściu w domenę która ustawiłem nic nie wchodzi. Mam komunikat "Oops! Google Chrome could not find www.****"

Wygląda to tak:
<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /var/www/docs/tralalala/
ServerName tralalala.com.pl
ServerAlias www.tralalala.com.pl
<Directory /var/www/docs/tralalala>
DirectoryIndex index.php
</Directory>
</VirtualHost>

W pliku index.php mam <? phpinfo(); ?>

Wie ktoś może dlaczego to nie działa?
Zmieniałem nawet DocumentRoot i DirectoryIndex na rzeczy, które działają w innej domenie i nadal nie działa.
Oczywiście restartowałem apache i domena jest na takim samym IP jak domena która działa.
Z tego co sie oerientuję to php5 jest podpiety już u mnie na apache
mar1aczi
Za dużo 'la' w nazwie domeny oneeyedsmiley02.png
Tak na poważnie - stronę próbujesz otworzyć na tej samej maszynie na której ją skonfigurowałeś? Z jakich DNSów korzysta maszyna, na której próbujesz otworzyć ową stronę?
rafakl
Dzieki za zainteresowaniem tematem smile.gif

Łączę się z serwerem, na którym jest apache z vhostami przez PuTTy i przez PuTTy działam. Natomiast próbuję się z nią połączyć ze swojego komputera a nie serwera gdzie to jest.

Co do DNS to jeszcze wiem, ale wkrótce się dowiem smile.gif Podpinam tę stronę do IP zewnętrznego 213.241.*.*

PS. Ogólnie w samej idei, którą przedstawiłem, wszystko jest ok? Oczywiście z pominięciem jednego "la" biggrin.gif
mar1aczi
Czy z Twojego komputera ping na nazwę konfigurowanej domeny zwraca pożądany adres IP?
Apache wystartował poprawnie, nie ma błędów w jego logach?
!*!
Pozwalasz jej wyjść na zewnątrz przez ports.conf?
rafakl
Cytat(mar1aczi @ 8.02.2013, 07:31:29 ) *
Czy z Twojego komputera ping na nazwę konfigurowanej domeny zwraca pożądany adres IP?
Apache wystartował poprawnie, nie ma błędów w jego logach?

Tak, ping zwraca poprawne IP, apache działa bez zarzutu.

Cytat(!*! @ 8.02.2013, 12:01:10 ) *
Pozwalasz jej wyjść na zewnątrz przez ports.conf?

Tak, w ports.conf mam ustawione: NameVirtualHost *:80

Listen ******* (IP):80
!*!
A sprawdź coś takiego:

położenie /etc/apache2/sites-available/
nazwa pliku to Twoje IP
Cytat
<VirtualHost *:80>
RewriteEngine on
ServerAdmin admin@admin.com
ServerName 83.xx.126.xx
DocumentRoot /var/www/php/
</VirtualHost>

Cytat
a2ensite 83.xx.126.xx

ports.conf

Cytat
NameVirtualHost *:80
Listen 127.0.0.1:80
Listen 83.xx.126.xx:80

Cytat
/etc/init.d/apache2 restart

Edycja...

I sprawdź czy firestarter tego nie blokuje (lub inny firewall).
rafakl
Niestety nie pomaga, ale jak wpisuje z innego komputera ping na www, ktore konfiguruje to go nie znajduje niestety
!*!
Nie ma możliwości, aby powyższy sposób dodawania, nie działał. Pokaż jeszcze co masz w httpd.conf (choć prócz modułów, powinien być pusty). I ewentualnie wklej tu logi apache od ostatniego uruchomienia.

I czy na pewno firestareter nie blokuje Ci dostępu z zewnątrz? Bo to jedyne sensowne wyjaśnienie.
rafakl
httpd.conf jest pusty całkowicie.

Wydaje mi się że nic go nie blokuje (firestarter), bo inna domena na tym samym www normalnie chodzi sad.gif

Dlaczego na komputerze, na ktorym jest serwer, normalnie na ping mojej konfigurowanej domeny odpowiada, a jak robię to ze swojego prywatnego komputera to już nie?

edit

Logów niestety nie jestem w stanie przesłać, ponieważ zapomniałem ustawić ErrorLoga ...
mar1aczi
Cytat(rafakl @ 10.02.2013, 16:20:31 ) *
Dlaczego na komputerze, na ktorym jest serwer, normalnie na ping mojej konfigurowanej domeny odpowiada, a jak robię to ze swojego prywatnego komputera to już nie?

Słyszał o DNSach? Skonfigurowane poprawnie dla nowej domeny?
rafakl
Cytat(mar1aczi @ 11.02.2013, 15:35:57 ) *
Słyszał o DNSach? Skonfigurowane poprawnie dla nowej domeny?

słyszał, słyszał i zrobił, że zadziałało.
Dziękuję bardzo Panowie za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.