Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF2][ZF][ZendFramework]Zend i Zend 2
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Wasper
Czesc.
Powiedzcie mi, oplaca sie teraz uczyc zenda jedynki?

Dwojka jest swieza, oprocz dokumentacji malo o niej w necie.
Zastanawiam sie, czy oplaca sie brac za jedynke. Jakie jest Wasze zdanie.
Czy dobrym posunieciem bedzie przyswojenie jedynki? pozniej (wg mnie) migracja na dwojke powinna byc latwiejsza... ?
batman
ZF1 i ZF2 to dwa całkowicie różne frameworki i jedyne co je łączy, to beznadziejna dokumentacja. Jeśli masz możliwość, to najlepiej poznaj oba fw, ponieważ dużo aplikacji jest napisanych w oparciu i ZF1 i tak szybko ich się nie przepisze.
Wasper
no wlasnie wiem, roznica pomiedzy mva a move jest spora.
Ja nigdy nie korzystalem z frameworku i mysle, ze jedynka bedzie prostsza, a jak juz w niej troche posiedze to bym zaczal przyswajac dwojke.
Wiem, ze na gleboka wode najlepiej smile.gif ale wg mnie dwojka jest jeszcze za swieza, zapewne bedzie duzo zmian, a tym bardziej na temat jedynki jest sporo rzeczy w internecie, a na temat dwojki ciezko o cokolwiek oprocz dokumentacji.
Zastanawialem sie nad innym frameworkiem, ale z tego co patrze, to ewidentnie kroluje Zend, a myslac nawet przyszlosciowo w kwestii pracy chociazby, to znajomosc Zenda nie zaszkodzi, a pomoc moze.

Ciekawi mnie czy po wyjsciu dwojki jedynka bedzie w ogole w jakims stopniu rozwijana?
Czy po prostu umrze smiercia natualna
Damonsson
Cytat
Now that Zend Framework 2.0 is released, is Zend Framework 1 is about to be end-of-lifed?
Definitely not! We currently plan to fully support Zend Framework 1 until at least early 2014, including maintenance and security updates.

Dokumentacja ZF2 jest do kitu, więcej można się dowiedzieć z blogów po chińsku.
Wasper
kwestie dokumentacji tez zauwazylem.

Pierwsze zf1, jak go ogarne, bede probowal powoli jakos przenosic na dwojke, testowo oczywiscie.
Dwojka z ta dokumentacja to za duzy burdel jak dla mnie na start.

mysle, ze to dobre podejscie
viking
Do tego dwójka opiera się na service locatorze co oznacza że w sporej części możesz zapomnieć o podpowiadaniu składni w edytorach. Bez dobrej dokumentacji (a ta do dwójki jest tak marna że szkoda słów) ciężko się poruszać po projekcie. Coś gdzieś rejestruje jakieś usługi a ty sobie możesz co najwyżej zgadywać.
Wasper
Pozostaje miec nadzieje, ze dokumentacja za jakis czas bedzie taka jak ma byc.
Poki co z jedynka nie mam problemu, na chwile obecna wszystko jasne i przejrzyste.. chociaz nie mam co mowic, bo to dopiero pierwsze kroki, pewnie problemow bedzie jeszcze cala masa.

Powiedzcie mi, czy ta ksiazka

http://helion.pl/ksiazki/zend-framework-od...ajda,zendfr.htm

moze mi cos pomoc w nauce Zenda?
Chodzi mi o to, ze moj angielski nie jest na 100% i nie chce czegos przegapic.

A obawa moja jest taka, ze data wydania ksiazki to 2011-10-17
jak to sie ma do 1.12??

Lysiur
Książka dobra na szybki start. Kupiłem ją kiedy miałem zrobić w ZF, a nie miałem czasu na dokładnie poznanie frameworka. Do poznania podstaw (poza modułami) się nadaje. Mi nieco pomogła przy pewnych kwestiach, choć z ważną częścią Zend'a (moduły) zostały pokazane na jednej stronie. Brak w książce "dobrych" lub "sprawdzonych" praktyk/rozwiązań. Reasumując na podstawie książki nie byłem w stanie zrobić większej rozbudowanej aplikacji, aczkowliek pomogła mi w niektórych aspektach wink.gif
Wasper
A jak z kompatybilnoscia z 1.12? bo ksiazka wydana pod koniec 2011
Lysiur
Dawno do niej nie zaglądałem. Ale raczej to co tam przedstawiono jest obecne w nowszej wersji i pod tym względem nie powinno być problemów.
Wasper
Caly czas mam obiekcje na temat zf1 i zf2, ale kurde... zf2 to jak dla mnie straszny kombajn, a dokumentacja pozostawia wiele do zyczenia.
A zf1 chyba sie jeszcze oplaa przyswoic smile.gif
aras785
A jak to stało że zf1 zajmuje kilakrotnie więcej od zf2?
Wasper
Bo cos co jest rozwijane dluzszy czas raczej zajmuje wiecej niz kilkutygodniowa nowosc smile.gif
Takie moje zdanie wink.gif

Temat cos umilkl a ja dalej nie dostalem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie smile.gif
Oplaca sie uczyc jedynki, czy od razu dwojka..
W ogole oplaca sie uczyc frameworku... mam metlik w glowie...
wujek2009
Pewnie jakbyś szukał pracy to w ogłoszeniach byłoby napisane "- Wymagana znajomość ZF2 (mile widziana również ZF1) - a ZF1 tylko dlatego, żebyś mógł ewentualnie poprawić coś w poprzednich serwisach opartych o pierwszą wersje frameworka. Ogólnie proponowałbym uderzyć bezpośrednio w ZF2.
Wasper
Wiem, ze najlepiej to byloby nauczyc sie obydwoch. Przez to pytam, bo na temat dwojki malo info w internecie. Poczatkowo planowalem robic tak, zeby kombinowac w jedynce, a pozniej to co zrobie probowac przenosic na dwojke.. do jedynki mam o wiele wiecej materialow.
Tylko wlasnie, czy roznice pomiedzy jedynka a dwojka na to pozwola, zeby tak uczyc sie jednego i drugiego czy to mimo wszystko za wielka przepasc questionmark.gif
tomek120k
Zastanawiam się czy warto uczyć się Zenda dwójki już teraz, w tej chwili wygląda to źle i nie chodzi mi o dokumentację ale o wydajność. Według informacji znalezionych w necie zf2 wyraźnie odstaje od pozostałych frameworków Zend Framework 2 performance - Enrise, Benchmarking Proem vs Symfony2 vs Zf2. Czym jest to spowodowane ? Mam nadzieję że w późniejszy wersjach się to zmieni...
irmidjusz
Zapodałeś benchmarki z przed roku i pół roku. Znajdź coś aktualniejszego.
Wasper
A tak juz apropo dwojki. Gdzie moge miec blad?? Robie wszystko wg tutoriala (ten album) i jak ustawie kontroller Album jako default w configu Application to jest ok i wyswietla, a jak normalnie jest jako default Application i wpisze w url costam.localhost/album to wyswietla mi, ze nie znaleziono obiektu....
tomek120k
Szczerze mówiąc to nie dokopałem się do czegoś świeższego. Jednak jeden z nich dotyczy już finalnej wersji 2.0 a Zend nie chwali się że zwiększył wydajność w 2.1 a było by czym smile.gif Byłbym wdzięczny za zapodanie innych testów lub ciekawych artykułów jak zwiększyć wydajność zf2
irmidjusz
Takie benchmarki są równie ciekawe, co mało użyteczne. To się ma nijak do rzeczywistej aplikacji. W zasadzie trudno powiedzieć, co one tak naprawdę testują? Czy wynik takiego testu w jakikolwiek sposób przekłada się na prawdziwą aplikację? Możesz wykonać w obu frameworkach identyczne w wyglądzie i zachowaniu portale i przetestować je, a to i tak będzie mało, bo można przecież wykonać w każdym z nich identyczny dla końcowego użytkownika portal na 10 (20? 100?) różnych sposobów, i każdy da inne wyniki w benchmarkach. Wniosek taki z tego, że trzeba by zrobić w każdym frameworku identycznie wyglądającą i działającą aplikację napisaną tak, aby była maksymalnie zoptymalizowana i dopiero wóczas można by porónać, ile każdy z frameworków pozwala wyciągnąć w testach. A przecież żeby napisać taką zoptymalizowaną pod dany framework apkę, to trzeba bardzo dobrze znać każdy framework, zastosowane rozwiązania, biblioteki, język programowania sam w sobie itp. Oczywiście trzeba przyjąć, żę wszystkie testowane wersje operują na tej samej bazie danych. I z takich testów (przeprowadzonych na odpowiedniej liczbie testowanych projektów, powiedzmy, że minimum dziesięciu) można by dopiero wyciągąć jakieś w miarę sensowne wnioski...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.