Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XAMPP, generowanie obrazków oraz problem z właścicielem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Vience
Witam!
Używam system Ubuntu oraz pakietu serwerowego XAMPP. Pracowałem nad skryptem, obrabiającym obrazki masowo (z myślą o galerii). Od strony php nie ma żadnych zastrzeżeń, jest jednak pewien mały problem. Obrazki wygenerowane w folderze na przetworzone zdjęcia nie mają właściciela i nie nadają się do późniejszego użytku, tzn obróbki bo skrypt nie może go ponownie otworzyć. O tak wygląda zakładka uprawnień przykładowego pliku:

Problem występuje niezależnie od tego czy obrazki są przerabiane masowo czy pojedynczo; czy skryptem pisanym od podstaw samemu czy też korzystaniu z bibliotek (w moim przypadku próbowałem tylko i wyłącznie z PHPThumb). Wpisywanie za każdym razem komendy sudo chown na każdy plik mija się z celem. Ma ktoś pomysł dlaczego tak może być i jak rozwiązać ten problem? Szukałem conieco, ale nigdzie podobnego problemu nie znalazłem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
p.s. przepraszam jeśli zły dział
daniel1302
http://www.php.net/manual/en/function.chown.php
A jakiego użytkownika ma xampp?
Sprawdź w /etc/group, /etc/passwd
Bo powinny mieć użytkownika apache, lub gdy uruchamiasz program z konsoli to użytkownika który jest zalogowany
Vience
Mam problem, bo jak otworzyłem oba te pliki to nic na temat xampp ani nic co by było przypisane apache nie znalazłem. Co musiałbym dopisać? Nigdy nie bawiłem się z tymi plikami, a mam szczęście, że jak próbuję coś zrobić w Linuksie czego wcześniej nie robiłem i mało o tym przeczytałem to zawsze go zatopię całkowicie. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.