Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ACL czy if()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ccihyy
Pisze skrypt oparty na plikach txt i mam pytanie co będzie lepsze zmieniając uprawnienia danej grupie przeze mnie stworzonej. ACL czy za pomocą if()?

CuteOne
Nie wiem co masz na myśli pisząc "za pomocą if()" ale logicznym wyborem jest ACL (dobrze napisany ACL) zamiast hardcodować uprawnienia
ccihyy
za pomocą if miałem na myśli coś takiego:

1. if($zmienna==="1") {
  2. echo'strona dostępna';
  3. }
  4. else {
  5. echo'Brak uprawnień';
  6. }

A jeśli chodzi o ACL to zna ktoś poradnik zastosowania tego na pliki txt, szukałem ale wszędzie jest za pomocą bazy danych a moja baza danych w skrypcie to pliki
CuteOne
Poszukaj z bazą jako pliki xml, ini lub yaml zamiast txt
!*!
Jak wpiszesz w google "php ACL" to pierwszy link jaki wyskoczy, będzie to http://www.php.pl/Wortal/Artykuly/Proces-t...L-Jak-korzystac
ccihyy
ok ale chodzi mi oto aby uprawnienia było można zmieniać z waszego artykułu wynika, że tego nie wolno, a chciałem zrobić coś takiego jak jest w PHPBB,
CuteOne
W artykule dane są zapisane na sztywno (w kodzie) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wczytać je z pliku/bazy. A jak wiadomo plik/dane z bazy, można edytować
!*!
Cytat(ccihyy @ 20.02.2013, 07:57:41 ) *
ok ale chodzi mi oto aby uprawnienia było można zmieniać z waszego artykułu wynika, że tego nie wolno, a chciałem zrobić coś takiego jak jest w PHPBB,

Nikt Ci tego nie zabrania, np, stworzenia dodatkowej metody, która pozwoli na ich zarządzanie, to czy będzie to baza czy plik zależy od Ciebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.