moraw2008
19.02.2013, 08:09:21
Witam,
Mam problem, stworzyłem diagram bazy danych w VISIO i na jego podstawie wygenerowałem kod generujący ją w MS SQL Serverze (zakładka: DATABASES / opcja:GENERUJ). Wszystko działało bardzo dobrze. Teraz stworzyłem znacznie większy i bardziej skomplikowany diagram bazy, ustawiłem wszystkie zależności, indeksy, wyzwalacze itp, sprawdziłem błędy jest ok ale.. nie mam opcji "GENERUJ.
Próbowałem dojść do tego dlaczego tak jest, myślałem że może mam złą wersję Visio, ale nie - to jest ta sama, najwyższa wersja (licencja studencka) na której wcześniej już generowałem skrypt bazy.. Problem polega na tym że mylnie, w pośpiechu wybrałem rodzaj pliku na samym początku..
Zamiast NEW/Database Model Diagram wybrałem NEW/ER Diagram (tak mi się wydaje). W jednym przypadku w zakładce BAZ DANYCH jest opcja GENERUj, w drugim jej nie ma. Mam przygotowany cały diagram bazy, wszystko dopieszczone ale nie mogę tego zamienić na skrypt SQL generujący bazę, jak z tego wybrnąć? Pomóżcie..
P.S
Czym różnią się te dwa ordzaje diagramów? Nie mogę nigdzie znaleźć nic o tym.
Z góry dzięki
mar1aczi
19.02.2013, 09:11:31
Utworzenie nowego projektu "NEW/Database Model Diagram" i kopiuj/wklej próbowałeś?
Ten opis -kawałek VBA może okazać Ci się pomocny
moraw2008
19.02.2013, 09:23:54
Tak, to na początku od tego zacząłęm, chciałem skopiować i przesunąć po zaznaczeniu - niestety nie ma takiej opcji... Dodaje się sam układ bloczków tylko bez "środków" ( w przypadku kopiowania), jak przesuwam z projektu na projekt to wyświetla się komunikat że drag and drop not allowed..
mar1aczi
19.02.2013, 10:55:13
Spojrzałeś w link z drugiego zdania w moim poprzednim poście?
moraw2008
19.02.2013, 11:05:50
Spojrzałem, bardziej zagłębie się w niego w domu przy komputerze i zobaczymy.
Czym w zasadzie jest diagram ER? skoro wygląda praktycznie tak samo jak Database Model Diagram?
moraw2008
19.02.2013, 12:39:11
ha, takich informacji miliony przeczytałem

znam diagram związków encji i tajniki jego tworzenia ...ale czym w takim razie jest Database Model Diagram skoro wygląda identycznie jak ERD a oprócz tego daje się skonwertować w kod kreujący bazę.. tego dalej nie rozumiem.
mar1aczi
20.02.2013, 08:32:38
Cytat(moraw2008 @ 19.02.2013, 12:39:11 )

ha, takich informacji miliony przeczytałem

To przeczytaj raz jeszcze ale ze zrozumieniem

Cytat(moraw2008)
...ale czym w takim razie jest Database Model Diagram skoro wygląda identycznie jak ERD a oprócz tego daje się skonwertować w kod kreujący bazę.. tego dalej nie rozumiem.
ERD nie zawsze będzie wyglądał tak samo jak Database Model Diagram przy znacznie większych aplikacjach.
Encja nie zawsze musi odpowiadać jednej tabeli w bazie danych.