Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie SQL SELECT i wykluczenie jednego wiersza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
haribol
Witam wszystkich smile.gif
Nie wiem niestety jak skonstruować zapytanie sql mające na celu pobranie wierszów za pomocą SELECT * (...) WHERE buty = 'tak' , lecz chcę, aby nie wczytywało wierszy gdzie wartość 'id' wynosiłaby wartość zmiennej $_SESSION['user'].
Dzięki
pitu
Kod
WHERE id <>  $_SESSION['user']
haribol
Cytat(pitu @ 21.02.2013, 17:02:28 ) *
Kod
WHERE id <>  $_SESSION['user']

hmm
co jest nie tak w tej linijce?
  1. $birth = mysql_query("SELECT * FROM (SELECT * FROM `users` WHERE data LIKE '$user_profile[birthday]') <> WHERE id = '$user'");

dzastin
Tak powinno zadziałać:
  1. SELECT * FROM (SELECT * FROM `users` WHERE DATA LIKE "{$user_profile['birthday']}") WHERE id != "$user"

Ale lepiej to zrobić tak:

1. SELECT * FROM `users` WHERE DATA LIKE "{$user_profile['birthday']}" AND id != "$user"

Oczywiście prosta konkatenacja w zapytaniach jest bardzo złym pomysłem - powinieneś wcześniej przynajmniej wyescape'ować te stringi.
haribol
wywala mi
  1. Parse error: syntax error, unexpected '{' in /home/users/bescik/public_html/fb5/index.php on line 155
dzastin
Generalnie chodzi o quotowanie tekstu, przypatrz się temu i zastanów dlaczego wywala Ci ten błąd.. Powinieneś wrzucić coś takiego:
  1. $birth = mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE DATA LIKE {$user_profile['birthday']} AND id != $user");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.