Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu problemu mianowicie próbuje przez PDO wykonać polecenie group by które analogicznie wykonane na mysql czy posgree działa bez problemu, mianowicie:
$group='SELECT "customers"."customerName",SUM("payments"."amount") FROM "customers", "payments" WHERE "customers"."customerNumber"="payments"."customerNumber" GROUP BY "customers"."customerNumber"'; $test1 = $con->prepare($group); $test1->execute(); $test1->fetch(); $test1->closeCursor();
na co try catch mi wyłapuje:
SQLSTATE[42803]: Grouping error: -119 [IBM][CLI Driver][DB2/NT64] SQL0119N Wyrażenie rozpoczynające się od "customerName", podane w klauzulach SELECT, HAVING lub ORDER BY nie zostało podane w klauzuli GROUP BY lub występuje w klauzulach SELECT, HAVING lub ORDER BY razem z funkcję kolumnową i nie została podana klauzula GROUP BY. SQLSTATE=42803 (SQLExecute[-119] at ext\pdo_odbc\odbc_stmt.c:254)
Wiem że ze skryptu dla programu nic nie wyniki w sensie że nic nie robię z tymi danymi ale nie są mi potrzebne, liczy sie dla mnie tylko czas wykonania zapytania który mierzę microtime (usunąłem to w poście).
Nie mam zielonego pojęcia o co mu chodzi :/
Z połączeniem jest ok i inne zapytania też śmigają jak złoto.
Proszę o pomoc jeszcze raz, pozdrawiam.