Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]jquery multiple selector
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam

Potrzebuje przypisac zdarzenie(bind) do kilku elementow jednoczesnie. Sa to elementy, ktore nie posiadaja IE, mam tylko handlery do nich.

np.
  1. var e1 = $('<div>');
  2. var e2 = $('<input>');
  3. $( Array(e1, e2) ).bind('click change keyup focus', function() {
  4. alert('to do');
  5. });

Niestety takie rozwiazanie nie dziala. Natomiast gdyby elementy posiadaly ID, to moglbym zrobic po prostu $('#e1, #2').bind('cli....
Mozna to jakos zrobic na elementach, ktore nie posiadaja ID, ale mam je w zmiennych?
Mega_88
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale czy nie można tego zrobić w ten sposób:

1. $( Array('div', 'input') ).bind('click change keyup focus', function() {
  2. alert('to do');
  3. });
  4.  
Gość
Mhm. Tylko mi chodzi o elementy przypisane do Object zmiennej, moze byc kilka div, a mi chodzi o jeden konkretny, stworzony bez ID

ale w sumie to moge dac tak

1. $( Array(item1, item2, item3) ).each(function(i, h) {
  2. $(h).bind('click lick', function() {/* to do */});
  3. });

lub przez zwykly for(;;)

Ciekawi mnie czy jQ przewidzialo jednak jakies rozwiazanie, ale wyglada na to, ze poki co jeszcze nie.
viking
Z tego co rozumiem chodzi ci o zwykłą obsługę DOM. Nawet jeśli element nie posiada id czy klasy to zawarty jest w rodzicu, który z kolei istnieje w kolejnym lub elemencie document. Jeśli struktura jest niezmienna to ma określoną tablicę [x] gdzie x to pozycja w strukturze. Możesz też wykorzystać selecktory CSS3 nth-child.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.