Pytanie do nieco bardziej zaawansowanych osób, mających doświadczenie z projektowaniem bardziej skalowanych aplikacji, przez które przepływa większy ruch.
Do stworzenia mam aplikację www oraz jej odpowiednik programu na telefony do przeszkiwania pewnych dużych zasobów.
Nie jest to czysta praca bazodanowa, tylko będą jeszcze w jednym Requeście wykonywane bardziej skomplikowane czynności, dopiero potem będą wysyłane do użytkownika dane.
Aplikacja będzie na zasadzie połączenia się z innymi Api innych aplikacji, wykonania pewnych czynności, oraz zwrócenia wyniku użytkownikowi, więc w grę wchodzi także przepustowość łącza.
Zakładamy, że ruch przewidywana na tych 2 aplikacjach będzie naprawdę spory (nie ważne ile, chodzi mi o sposób elastycznego podejścia do problemu tak, aby przy coraz większej liczbie korzystań z aplikacji, można było ją coraz bardziej rozwijać).
I teraz pytanie: Jak najlepiej wykonać aplikację tak, aby można było ją jak najlepiej w przyszłości skalować?
Moja propozycja rozwiązania jest taka:
(Zakładam, że pracuję na Symfony2)
Potrzeba minimum 3 osobnych serwerów;
Odciążam aplikację główną - Ona będzie wykorzystywana tylko do trzymania bazy danych użytkowników(tu można dzielić na bazy danych w razie potrzeby w przyszłości, ale to bym na razie zostawił).
Następnie tworzę ApiBundle, które będzie komunikowało się z innymi serwerem (REST) i otrzymywało odpowiedź w postaci JSON lub XML.
Co będzie robił ten drugi serwer? Ano, będzie jakby load balancerem, tz: będzie odpytywał losowy serwer z puli które zostaną mu podane. Jak będzie to wyglądało w praktyce?
Użytkownik wchodzi na stronę, loguje się (lub rejestruje). Chce coś pobrać, więc wpisuje w wyszukiwarce zapytanie, które go interesuje. ApiBundle wysyła request do drugiego serwera, ten ma do dyspozycji np. 5 serwerów typu slave, losuje, że tym zadaniem zajmie się serwer np. 3 no i odpytuje go o dane. Serwer nr 3 mu je powinien do określonego czas zwrócić. Jeżeli tak zrobi to serwer drugi (master) zwraca odpowiedź już serwerowi pierwszemu.
Serwery wykonawcze (CASServer i jego serwery wykonawcze) będą prawdopodobnie programowane w języku Java w celu wykorzystania wielowątkowości - najlepiej chyba na zasadzie serwer nadsłuchujący TCP i klienci (Datagramy);
Przykład wyżej tyczy się oczywiście aplikacji webowej, natomiast w przypadku aplikacji mobilnej (Windows Mobile 8, C#) będzie to miało identyczne zastosowanie. Ze względu na to, że korzystamy z 2 platform(mobile, www) trzeba zrobić tak jakby CASServer, który będzie rozdzielał zadania na poszczególne już stacje wykonawcze.
Na koniec mały preview rozwiżania w postaci graficznej. Sory za wykorzystanie w tym celu USE-CASE, ale nie miałem lepszego pomysłu na szybko:)

Będę wdzięczny za sugestie, inne podejścia do rozwiązania problemu