Skitter
18.03.2013, 19:05:44
<?php
$a=255;
header("Content-type: image/jpeg"); $obrazek1 = ImageCreate(1024,768);
$kolor1 = ImageColorAllocate($obrazek1,$a,$a,0);
ImageFill($obrazek1, 0, 0, $kolor1);
imagejpeg($obrazek1);
imagedestroy($obrazek1);
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
$i=0;
header("Content-type: image/jpeg"); $obrazek2 = ImageCreate(1024,768);
$i=0;
$kolor2 = ImageColorAllocate($obrazek2,$i,$i,0);
ImageFill($obrazek2, 0, 0, $kolor2);
imagejpeg($obrazek2);
imagedestroy($obrazek2);
?>
Efekt? Zamiast czarnego obrazka, który powinien wygenerować się na miejscu żółtego pojawia się właśnie żółty. Jak rozwiązać ten problem?
StrefaPi
18.03.2013, 19:12:13
ale jaki ma być konkretnie efekt? czarny obrazek, który zasłoni całą przestrzeń? to po co generować żółty?
Skitter
18.03.2013, 19:59:04
To tylko testowy plik. Efekt ma być taki, że wygeneruje się żółty a zaraz po nim czarny, który go zastąpi (ostatecznie ma być czarny). Niestety żółty cały czas widnieje na ekranie (albo czarny się w ogóle nie generuje, albo w jakiś sposób nie może zastąpić żółtego.
StrefaPi
18.03.2013, 20:24:52
jpeg to nie animacja...
Skitter
18.03.2013, 20:41:53
Wiadomo, że nie. Ale dlaczego nie można nadpisać jednego zdjęcia drugim? A jeśli nie ma na to sposobu, to jak to ominąć?
StrefaPi
18.03.2013, 20:45:20
bo jpeg to nie animacja...
musisz mieć dwa osobne obrazki... i zastosować jquery, albo zrobić gif...
podstawy php, html, grafiki itp... :P
Skitter
18.03.2013, 21:13:54
Dlatego napisałem to w dziale "przedszkole" ;D.
Szkoda, myślałem, że będzie podobnie jak w Pascalu lub Delphi.
Tam nie było takich problemów
_Borys_
18.03.2013, 21:17:55
To jest właśnie dziwne bo wysyła do przeglądarki dwa obrazki a wyświetla tylko pierwszy.
StrefaPi
18.03.2013, 21:19:58
tak tylko tutaj tworzysz JPEG'a - plik, a tam tylko wypełniałeś ekran np. barwą...
czytam i nie wierze... :/
jak jest możliwe że pod jednym adresem pliku będą dostępne dwa?
Skitter
19.03.2013, 16:11:30
Nie chcę, aby były dostępne dwa!
Chcę aby ten żółty się wyświetlił, został ZNISZCZONY a następnie na jego miejsce wskoczył nowy.
Tym sposobem pod jednym adresem będzie cały czas JEDEN obrazek.
No dobrze, może opiszę mój problem trochę dogłębniej, wtedy lepiej go zrozumiecie i ktoś będzie mógł mi pomóc.
Otóż piszę program (koniecznie musi być w PHP), który będzie wyświetlał animację piksel po pikselu (różnokolorowe).
Będą one obsługiwane przez pętle, ważnym jest, aby animacja ta trwała BARDZO długo.
To znaczy pętle będą tak zagnieżdżone w sobie i wykonywane tyle razy, że długość całej animacji wynosiłaby więcej niż rok.
Zrobiłem to w Pascalu, nie było problemu. Teraz chcę powtórzyć mój projekt w PHP.
Jakieś pomysły?
StrefaPi
19.03.2013, 16:59:21
ale php ma całkiem inne założenia...
- teoretycznie możliwe jest osiągnięcie celu - czyli długo działającego programu, tylko po co?
- normalnym rozwiązaniem jest wygenerowanie w html > diva z tłem, które będziemy animowali w javascript właśnie tak długo np. rok... zaprzęganie do tego php jest bezsensowne
- chyba, że przy użyciu php będziesz odczytywał stan animacji od którego ma się rozpocząć wyświetlanie na stronie
ad 3* wtedy najporściej jest na podstawie daty na serwerze obliczać jaka powinna być barwa i od niej zaczynać animację, która zapętlona w nieskończoność (w javascript) będzie co jakiś czas (lub bardzo powoli) zmieniać się, jedyny problem to to, że interwał w javascript i w php musi się zgadzać
Skitter
19.03.2013, 21:13:40
Eech czyli pozostaje mi się uczyć javascript :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.