Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][debian] Proces FIND zabija cały RAM, o co chodzi ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maniek99
Witam,

Na serwerze od kilku dni mam strasznie duże zużycie pamięci mimo normalnego obciążenia maszyny.
Zauważyłem w TOP dziwne procesy:

22482 root 20 0 4416m 4.3g 704 D 1 13.7 1:17.79 find

Jest ich kilka i jak widać każdy zjada 4-5 GB Ram, co w efekcie powoduje blokade serwera po pewnym czasie.
Nie wiem skąd to się wzięło, mogę to jedynie killnąć lub restartować serwer co kilka godzin, żeby wszystko jakoś działalo, ale to rozwiązanie mnie nie urządza...

W htop widzę dokładną komendę:

1. find /var/lib/php5 -type f -cmin +166524 -delete

Co to w ogóle jest, dlaczego zjada tak olbrzymie ilości pamięci i jak można się pozbyć.
Gdyby ktoś mógł jakoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
mar1aczi
Cytat(maniek99 @ 22.03.2013, 00:53:09 ) *
W htop widzę dokładną komendę:
  1. find /var/lib/php5 -type f -cmin +166524 -delete

Co to w ogóle jest, dlaczego zjada tak olbrzymie ilości pamięci i jak można się pozbyć.
Gdyby ktoś mógł jakoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Coś z Twoim serwerem dzieje się niedobrego.
Samo polecenie find wyszukuje pliki/katalogi. Tłumacząc, treść polecenia jakie przedstawiłeś, z podręcznika systemowego
Kod
       -cmin n
          File's status was last changed n minutes ago.

"-delete" chyba tłumaczyć nie trzeba.
maniek99
No tak, ale w jaki sposób sprawdzić skąd to jest wywoływane, bo nigdzie tego znaleźć nie moge ?

ohm
Zobacz do pliku /etc/cron.d/php5 (lub coś koło tego) tam kojarzę że jest find do usuwania starych sesji. Wrzuć zawartość jak znajdziesz smile.gif
maniek99
Rzeczywiście jest to tam gdzie mówisz:
# Look for and purge old sessions every 30 minutes
09,39 * * * * root [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -d /var/lib/php5 ] && find /var/lib/php5/ -type f -cmin +$(/usr/lib/php5/maxlifetime) -delete

Tylko dlaczego z czasem ten proces zjada tyle pamięci (gdy się odpali zjada około 200MB/1min) a w dodatku się powiela (gdy proces osiągnie 4,5GB Ram odpala się kolejny a poprzedni nie jest zabijany) ?
Co się stanie jak to całkiem usune (gorzej chyba nie będzie) ?
Mogę to wywalić czy w ten sposób dopiero narobie bałaganu ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.