Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Formularz kontaktowy - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bats_
Witam. Dostał mi się w ręce szablon, HTML+JS, w którym występuje formularz kontaktowy. Do formularza podpięty jest skrypt PHP (poniżej). W dokumentacji nie dostałem za wiele, proszę więc o pomoc tu - czy za pomocą takiego skryptu można cokolwiek wysłać? Wydaje mi się że sam e-mail do podmiany to za mało? Nie brakuje tu czegoś? Wyjaśni mi ktoś proszę, w kilku słowach co tu jest wykonywane?

1. <?php
  2.  
  3. if(!$_POST) exit;
  4.  
  5. function tommus_email_validate($email) { return filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL) && preg_match('/@.+\./', $email); }
  6.  
  7. $name = $_POST['name']; $email = $_POST['email']; $phone = $_POST['phone']; $comments = $_POST['comments'];
  8.  
  9. if(trim($name) == '') {
  10.  
  11. exit('<div class="error_message">Attention! You must enter your name.</div>');
  12.  
  13. } else if(trim($name) == 'Name *') {
  14.  
  15. exit('<div class="error_message">Attention! You must enter your name.</div>');
  16.  
  17. } else if(trim($email) == '') {
  18.  
  19. exit('<div class="error_message">Attention! Please enter a valid email address.</div>');
  20.  
  21. } else if(!tommus_email_validate($email)) {
  22.  
  23. exit('<div class="error_message">Attention! You have entered an invalid e-mail address.</div>');
  24.  
  25. } else if(trim($phone) == '') {
  26.  
  27. exit('<div class="error_message">Attention! Please enter a valid phone number.</div>');
  28.  
  29. } else if(!is_numeric($phone)) {
  30.  
  31. exit('<div class="error_message">Attention! Phone number can only contain digits.</div>');
  32.  
  33. } else if(trim($comments) == 'Comment *') {
  34.  
  35. exit('<div class="error_message">Attention! Please enter your message.</div>');
  36.  
  37. } else if(trim($comments) == '') {
  38.  
  39. exit('<div class="error_message">Attention! Please enter your message.</div>');
  40.  
  41. } if(get_magic_quotes_gpc()) { $comments = stripslashes($comments); }
  42.  
  43. $address = 'ADRES@EMAIL.XYZ';
  44.  
  45. $e_subject = 'You\'ve been contacted by ' . $name . '.';
  46.  
  47. $e_body = "You have been contacted by $name from your contact form, their additional message is as follows." . "\r\n" . "\r\n";
  48.  
  49. $e_content = "\"$comments\"" . "\r\n" . "\r\n";
  50.  
  51. $e_reply = "You can contact $name via email, $email or via phone $phone";
  52.  
  53. $msg = wordwrap( $e_body . $e_content . $e_reply, 70 );
  54.  
  55. $headers = "From: $email" . "\r\n";
  56.  
  57. $headers .= "Reply-To: $email" . "\r\n";
  58.  
  59. $headers .= "MIME-Version: 1.0" . "\r\n";
  60.  
  61. $headers .= "Content-type: text/plain; charset=utf-8" . "\r\n";
  62.  
  63. $headers .= "Content-Transfer-Encoding: quoted-printable" . "\r\n";
  64.  
  65. if(mail($address, $e_subject, $msg, $headers)) { echo "<fieldset><div id='success_page'><h4>Email Sent Successfully.</h4><p>Thank you $name, your message has been submitted to us.</p></div></fieldset>"; }
red.orel
Oczywiście że można wysłać wiadomość z adresu kancelaria@prezydent.gov.pl . Problem leży natomiast w informacji o serwerze wysyłającym - nie będzie to prezydent.gov.pl .

Działa to mniej więcej tak:

1. Jeśli brak danych przesłanych metodą POST, zakończ skrypt.
2. Przypisz zmiennym name, email, phone, comments wartości z tablicy POST.
3. Walidacja danych pochodzących z formularza - kiepsko zrobiona.
4. Preparowanie nagłówków wiadomości e-mail (adres wysyłającego, temat wiadomości, treść wiadomości itd.).
5. Wysłanie wiadomości (funkcja mail()).
bats_
Dziękuję. Jak dla mnie temat można zamknąć. Sam szukam lepszego skryptu do walidacji poszczególnych pól, nie mam na tyle wiedzy żeby poprawić to co mam od podstaw. Znalazłem na forum kilka tematów, poczytam, popróbuję, chyba że ktoś się pokusi polecić sprawdzone.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.