Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wordpress - czy może sma pojawić się w Google
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
athabus
Witajcie,

mam taki problem, że będę migrował jeden portal z własnego rozwiązania na WP. Jako, że jest to dość spory portal to konfiguracja, przeniesienie treści itd trochę potrwa. Zmienią się też url'e
z example.com/artykul/tu-jakis-tytul na example.com/portal/artykul/tu-jakis-tytul

I teraz pojawia się pytanie, czy WP w jakikolwiek sposób może SAM pojawić się w Google? Innymi słowy, czy Wordpress ma zaszyte jakieś mechanizmy, które mogą spowodować automatyczne dodanie witryny do wyszukiwarki (jakieś pingowanie, automatyczne dodawanie do Google, zgłaszanie gdzieś RSS itp)? Czy też jeśli nigdzie nie ujawnię linku do strony z WP, to mogę spać spokojnie?

Pytam, ponieważ w czasie konfiguracji i przenoszenia treści chciałbym aby działał sobie spokojnie stary portal, a gdy już wszystko będzie gotowe, to ustawię przekierowania na nowe adresy - boję się jednak, że WP jakimś cudem sam wbije się w wyszukiwarki i pojawi się Double Content, co nie byłoby zbyt miłe ze względu na SEO.
!*!
Odważny jesteś, żeby duży portal przenosić na WP.

Cytat
Czy też jeśli nigdzie nie ujawnię linku do strony z WP, to mogę spać spokojnie?

Raczej tak. Choć zastosuj odpowiednie regułki .htaccess dla pewności.
athabus
Może źle się wyraziłem - nie jest to duży w sensie ogólnym ;-) Chodzi Ci o wydajność czy bezpieczeństwo?
W sumie mam około setki artykułów + ~100.000 odwiedzin miesięcznie. Niestety nie da się tego przenieść z dnia na dzień. Myślę, że dla takiej strony wordpress to najlepsze rozwiązanie. Fajnie się pozycjonuje (to akurat wiem z innych swoich stron na wp), genialny panel administracyjny, kupa gotowych rzeczy typu grafika, dodatki itp. Własne rozwiązanie niestety okazało się kiepskim pomysłem z perspektywy czasu, bo jednak aby napisać coś na prawdę dobrego trzeba więcej czasu niż ja posiadam ;-)
!*!
O bezpieczeństwo WP bym się nie martwił, głównie o wydajność właśnie. Większość idzie w odwrotnym kierunku, z WP na coś własnego/innego, bo zwyczajnie WP się nie wyrabia, a koszt przerobienia/dostosowania jest większy/równy z autorskim kodem. A jeśli masz na tym stawiać blog/stronę to przecież codziennie nie żonglujesz dodatkami/grafiką wink.gif

100k UU? To z kolei nie tak mało wink.gif Napisz później, może być PW, jak sobie poradziłeś z migracją. I czy wtyczki cache itp. dają jednak radę przy takim ruchu, jak i cały skrypt WP.
Daiquiri
WP ma niby opcję "Proś wyszukiwarki o nieindeksowanie tej witryny", ale na ile skuteczną nie wiem. Ale możesz przecież wykorzystać wtyczkę np. underConstruction (strona widoczna wyłącznie po zalogowaniu). Co to pingowania to, jak pewnie zauważyłeś, posiada usługi aktualizacji, widoczne po odznaczeniu opcji "proś wyszukiwarki o nieindeksowanie tej witryny".
memory
"Proś wyszukiwarki o nieindeksowanie tej witryny" skuteczność na poziomie 90%. Pare artykułów u mnie przedostało się do google. Trzeba zabronić przez narzędzia webmasterskie by mieć 100%
athabus
Szczerze mówiąc wydajność to dla mnie poboczna sprawa... To jest strona związana z działalnością zarobkową, więc koszty zwiększenia serwera itp. nie stanowią problemu. Kiedyś skryptu rozwijałem sam, ale teraz nie mam już na to tyle czasu co kiedyś i ostatnio wszystko stoi w miejscu - tak więc moim głównym problemem jest czas. Stąd właśnie przenosiny portalu na WP. Mój skrypt powstawał dawno temu - nie zadbałem wtedy o takie rzeczy choćby jak różne poziomy dostępu - teraz chciałbym np. dać dostęp osobom piszącym artykuły tak aby same mogły je wstępnie wrzucać. Same możliwości edycyjne też są super - nawet laik potrafi tu tworzyć galerie w artykule, dodawać różne "fajerwerki" typu cytaty, zdjęcia w treści itp. U mnie przewidziałem tylko 3-4 takie udogodnienia, które co jakiś czas stanowią problem, gdy artykuł ma być bardziej nietypowy i trzeba działać w html. W WP w zasadzie wszystko jest "out of the box" albo po wgraniu wtyczki.

Kiedyś nie rozumiałem dlaczego wiele firm decyduje się na rozwiązania typu WP (bo są oczywiście pewne wady) - teraz jednak, gdy coraz częściej za kod muszę płacić rynkowe ceny to zaczynam się przepraszać z wolnym oprogramowaniem ;-)

Co do porad to chyba przetestuję wtyczkę UnderConstruction - zastanawiałem się jeszcze nad dostępem do katalogu na hasło, ale w sumie wtyczka będzie wygodniejsza.
Chciałem właśnie unikać rzeczy typu zabranianie indeksacji itp. bo kiedyś bywały problemy z indeksacja takiej treści po odblokowaniu. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś pamiętam, że ktoś przez przypadek zostawił włączoną taką opcję na serwerze roboczym i Google długo potem nie chciało rozpocząć ponownej indeksacji. Tak więc wolę dmuchać na zimne, bo utrata tego ruchu to by była dla mnie tragedia.

!*! co do przenosin, to chętnie dam Ci znać jak poszło. Myślę, że temat będę zamykał do końca miesiąca.
Daiquiri
Wtyczka underConstruction jest o tyle wygodna, że masz swobodny podgląd WP i wszystkich treści po zalogowaniu. Jeżeli będziesz pamiętał o dodaniu listy serwerów w usługach aktualizacji, to nie powinieneś mieć problemów ze słabą indeksacją nowych treści.

WP nie jest może demonem optymalizacji, ale skoczenie o oczko wyżej z pakietem maszyny hostującej jest (moim zdaniem oczywiście) niską ceną za dodanie nowej funkcjonalności w postaci gotowej wtyczki ;-).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.