Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Link wyświetlany w tabelce z danymi z bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Khartas
Z PHP i MySQL dopiero zaczynam jednak na bazie jakiś przykładów i poradników stworzyłem własny system newsów. Problem pojawił się w momencie gdy chcę aby jedna z danych pobranych z bazy i wyświetlana w tabelce na stronie głównej był odsyłaczem do podstrony, na której będzie pełna treść artykułu. Kod wygląda tak:

1. <?php
  2. include("connect.php");
  3. $zapytanie = "SELECT * FROM `news` order by id desc limit 0,2";
  4. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  5.  
  6. echo "<p>";
  7. echo "<table><tr>";
  8.  
  9. while ( $row = mysql_fetch_row($wynik) ) {
  10.  
  11. echo "<td rowspan=\"3\">" . $row[5] . "</td>";
  12. echo "<td style=\"width: 860\" bgcolor=\"D3D3D3\"><font size=\"4\">". $row[1] ."</font></td>";
  13. echo "</tr>";
  14. echo "<td ><I><font size=\"2\">" . $row[3]. " " .$row[2] ."</font></I></td>";
  15. echo "</tr>";
  16. echo "<td >" . substr($row[4], 0, 250) . "</td>";
  17. echo "</tr>";
  18. echo "<td >" . " ". "</td>";
  19. echo "</tr>";
  20. echo "<td >" . " ". "</td>";
  21. echo "</tr>";
  22. }
  23. echo "</table>";
  24. ?>

I w miejscu $row[1] chciałbym dać link do podstrony news.php. Oczywiście wyświetlona ma być zawartość $row[1]. W $row[0] przechowywane jest ID, które służy do prawidłowej nawigacji. Wiem, że powinno to wyglądać jakoś tak
  1. <a href="news.php?id='.$row[0].'">'.$row[1].'</a>
ale nie wiem jak to podpiąć.
Pomożecie?
b4x
@Khartas - to się nadaje do przedszkola tongue.gif

W którym miejscu chcesz mieć ten link?

#edit

Chodzi o tą linijkę?
  1. echo "<td style=\"width: 860\" bgcolor=\"D3D3D3\"><font size=\"4\">". $row[1] ."</font></td>";

Jeśli tak to powinno być tak:

1. echo '<td style="width: 860" bgcolor="D3D3D3"><a href="news.php?id='.$row[0].'"><font size="4">' . $row[1] . '</font></a></td>';

Dodatkowo jeśli chcesz aby tylko np. news z jednym ID czy czymś to zrób tak
  1. if($row[0] == 1)
  2. {
  3. // Z ID = 1 link
  4. echo '<td style="width: 860" bgcolor="D3D3D3"><a href="news.php?id='.$row[0].'"><font size="4">' . $row[1] . '</font></a></td>';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. // Normalnie
  9. echo '<td style="width: 860" bgcolor="D3D3D3"><font size="4">' . $row[1] . '</font></td>';
  10. }
Khartas
Dzięki wielkie za pomoc. Rzeczywiście proste to było. Różnie próbowałem ale zawsze wklejałem to za <font>, a poza tym używałem tak jak w reszcie kodu cudzysłowia nie apostrofu i chyba dlatego nie działało. Punkcik dla Ciebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.