Witam, od 4 dni borykam się z małym problemem. Próbuję zrobić coś "ala" koszyk sklepu internetowego. Kiedy ktoś kliknie na przycisk dodaj do koszyka chcę aby dodawał się produkt do pamięci. Jak wiadomo można kupić kilka produktów. Planuję więc zrobić to na zasadzie tablicy array i sesji. Myślałem, żeby wyglądało to na takiej zasadzie - po kliknięciu buttonu "dodaj" ID produktu z bazy danych dodaje się do tablicy produkty. Cała - aktualna - tablica zostaje zapisana do sesji. Po kliknięciu (dodaniu) kolejnego produktu - znowu id produktu dodaje się do tablicy, ta do sesji itd aż do zrealizowania zakupów..
Wiadomo - mam kod wyświetlania produktu
Fragment kodu:
$produkty = mysql_query("select * from produkty") or
die('Blad zapytania');
{
echo '<form method="post" action="index.php" />'; echo '<input type="hidden" name="ItemID" value="'.$row[0].'">'; echo '<input type="submit" value="Dodaj do kosza"></form><br><br>'; }
I moją tablicę:
$produkty[] = $ItemID;
$_SESSION['produkty']=$produkty;
Kod raczej do końca nie działa. (Inaczej - dodaje tylko ostatnio klikniętą opcję - a ma dodawać wszystkie) Może mnie ktoś naprowadzić jak to dokończyć / zrobić? Jakich funkcji użyć?
PS. Po wpisaniu
Wynik zawsze wyświetla się:
Array ( [0] => [1] => 3 ), gdzie 3 to ID produktu. Gdy wybiore produkt o ID 2 to jest analogicznie Array ( [0] => [1] => 2 ) itd...
Wstawiłem też pętle:
$liczba=count($produkty); for($i=0;$i<$liczba;$i++)
{
$produkty[$i+1] = $ItemID;
}
$_SESSION['produkty']=$produkty;
Ale to nic mi nie dało, może ta pętla ma jakiś błąd - proszę o sprawdzenie...