Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Javascript][jQuery] Procent załadowanej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
unnamedly
Witam, jak pobrać procent załadowanej strony (dokumentu) w jQuery + JS?

Próbowałem coś w stylu:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. loading();
  2. loadPercent = 0;
  3. function loading() {
  4. if($(document).ready())
  5. {
  6. loadPercent = 100;
  7. }
  8. else
  9. {
  10. loadPercent++;
  11. setTimeout(function() {loading();}, 50);
  12. }
  13. $("#loadProgress").text(loadPercent+"%");
  14. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Ale zawsze od razu pokazuje się 100% (nawet gdy wrzuciłem na stronę 10mb obrazek) :/

Ktoś wie jak profesjonalnie to zrobić? Myślałem by pobrać całkowitą wagę dokumentu i wagę załadowanej części i zrobić z tego ilość %, ale nie wiem jak to zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź/zi.
PrinceOfPersia
Aż tak ciężką masz stronę, że ma sens dawanie specjalnych pasków? Zwykła strona internetowa powinna się ładować nie więcej niż w kilka sekund. (chyba, że jakaś super wypasiona aplikacja internetowa albo gra przeglądarkowa... ).

unnamedly
Po prostu chcę zrobić dynamiczne otwieranie stron z menu (bez odświeżania), a dla "umilenia" czasu pasek ładowania biggrin.gif
com
Krótko, zapomnij o tym pasku, a strony przecież przeładowujesz ajaxem i jak nie nawrzucasz tam zbyt wielu zapytań to bedzie trwało ułamki sekund, próbujesz przedobrzyć, już wspominałem tobie user`a masz swoim site`m zachecić ale wcale nie chodzi o to żeby twój site prezentował całą twoja wiedzę, od tego jest portfolio, to tam user może ocenić czy wpasujesz sie w jego gust i czy wgl warto Ci opieke nad własnym sitem powieżyć wink.gif

#edit
A co do twojego przykładu to to nie ma sensu bo if($(document).ready()) jest spełnione zaraz po załadowaniu DOM czyli w zasadzie od razu smile.gif
unnamedly
Też trochę ze względów estetycznych chciałem to wprowadzić. Ładnie bym to oprawił (mam pomysł już) i strona by sprawiała wrażenie bardziej profesjonalnej. Nawet jakbym ustawił na losowo 1/2/3/4 sekundy ładowanie (zależne od łącza (pobierane do zmiennej JS przez PHP)), to jakie myślicie że by to sprawiało wrażenie? Nie chodzi mi o względy "kodowe", a bardziej design`erskie. Takie ładowanie bym ustawił tylko na na stronę główną (bo tam najwięcej contentu zamierzam wprowadzić).
com
Tak jak już wspomniałem, strona ma charakter profesionalny kiedy wszystko jest odpowiednio dobrze zakodowane, bo wtedy masz wieksza gwaracje że np w takim IE czy teraz Firefox to zadziała, ponadto wszystkie komponenty muszą ze sobą współgrać, jednym słowem trzeba zadbać o tzw. UX, bo obecnie Web 2.0 to stawianie na html5, a jednocześnie przejrzystość, prostota, pastelowe barwy, a także nowinki CSS3 czyli min.: gradienty, zaokrąglenia, typografia ... Oczywiście wszystko zaleca się stosować z umiarem, bo widziałem site`y gdzie i tego jest za dużo... Pozatym jeśli chcesz być na topie to zainteresuj się tematyka RWD bo o tym się nieustannie mówi i najprawdopodniej niedługo stanie się on standardem webdesign`u, a im wczesniej zaczniesz tym większa szansa ze właśnie Ciebie wybiorą wink.gif

Oczywiscie nikt nie broni Ci tego dodać, ale nie uważasz, że każde przeładowanie strony i ogladanie takiego paska ładowania jest troche z lekka przesadą, wiec jak już to niech on sie pojawi tylko raz przy samym załadowaniu. Pozatym, tak troche na siłę próbujesz zrobić coś co jest popularne we flashu, a właśnie miedy innymi dlatego się od niego ucieka, bo JQ daje nam o wiele lepsze efekty bez takich wdg mnie zbednych dodatków wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.