Proszę o pomoc z rzeczą, której od dłuższego czasu nie udało mi się zrozumieć. Chodzi o zapisywania i odczytywanie normalnych zmiennych oraz zmiennych z sesji ( $_SESSION['coś'] ) po kliknięciu przez użytkownika przycisku 'submit' w formie.

Z tym mam największy problem, ale prościej będzie, jeśli po prostu powiem Wam, co chcę zrobić. Może znacie łatwą drogę.
Jest to dosyć prosty projekt - strona do głosowania.

Wstępna informacja: Jeśli użytkownik jest zalogowany, jego id jest przechowywane w $_SESSION['id']

Co już teraz robi mój program:
1. skrypt.php wybiera uczestników następnego głosowania i zapisuje ich w zmiennych $first i $second
2. skrypt.php za pomocą include "form.html.php"; wywołuje formę do głosowania. Jeśli chcesz zobaczyć, jak teraz wygląda forma, jest na dole postu.

Co chcę, żeby robił program:
1. skrypt.php wybiera uczestników następnego głosowania i zapisuje ich w zmiennych $first i $second
2. skrypt.php za pomocą include "form.html.php"; wywołuje formę do głosowania.
3. Gdy użytkownik wybierze opcję i kliknie submit, przenosi go do skrypt.php. Spełnione są trzy warunki:
a ) w zmiennej $_SESSION['userid'] nadal jest zapisane to samo
b ) nadal zmienne $first i $second mają taką samą wartość

form.html.php wygląda tak:
  1. <form action="skrypt.php" method="post">
  2. <input type="radio" name="wybor" value="1" /> <?php echo $first; ?> <br />
  3. <input type="radio" name="wybor" value="2" /> <?php echo $second; ?> <br />
  4. <input type="submit" value="Submit" />
  5. </form>

Mam nadzieję, że napisałem wszystko, co potrzebne. Jak na razie nie udało mi się spełnić żadnego z warunków a i b w punkcie 3. Jak zrobić tak, żeby zmienne $_SESSION['userid'], $first i $second nie kasowały się po kliknięciu Submit?

Dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam za braki w wiedzy wink.gif