Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql_num_rows()- problem!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_gość
Witam
Używam polecenia mysql_num_rows() do zliczania rekordów w bazie według różnych warunków. Kiedy wyszukuję według pola numerycznego (np.pesel) jest wszystko oki ale kiedy chcę wyszukać np ilość osób o jakimś imieniu to sie wywala i IE wyskakuje "Warning: mysql_num_fields(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ...." Co to moze być i jak z tym sobie poradzić? Mam MySql 3.23.55 i php 4.3.2. Bardzo proszę o pomoc
scanner
Widac masz coś walniętego w zpytaniach.
Niestety mój prywatny satelita szpiegowski nawalił i nie widzę co masz na ekranie.

W Reulaminie jest punkt o udostepnianiu niezbędnych do zlokalizowania problemu informacjach. Nie spełniasz tego punktu.
Kuziu
Wklej kawałek kodu ...

Sprawdź czy zapytanie nie jest np. w apostrofach ... i dodatkowo jeden z argumentów które podajesz tez ma apostrof ... i nie psuje przez to zapytania ...
Gość_gość
Przepraszam najmocniej nie przestrzeganie regulaminu :-) Oto część kodu :
$zapytanie = "SELECT * FROM klienci WHERE imie=Jan";
$wykonaj= mysql_query($zapytanie);
$znaleziono = mysql_num_rows($wykonaj);
echo "Liczba klientów w bazie - $znaleziono <br>
Kiedy wyszukuję przez jakieś pole liczbowe a nie tekst to wtedy wszystko jest oki, zlicza mi rownież wszystkich bez żadnych warunków.
scanner
  1. SELECT FIELDS FROM TABLE WHERE fieldname = 'text_value_in_sigle_quotes'
Rozumiesz?
Gość_gość
Oczywiscie ze rozumiem :-D zmylilo mnie to że w pierwszym pliku "skawyczki" nie byly potrzebne :-) no to teraz wyszlam na prawdziwą babę :-) Bardzo dziękuję za pomoc :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.