Wreszcie zabrałem się za PHP OOP i bibliotekę PDO i mam pewien problem.
Chodzi o to, że napisałem sobie dwie klasy i w nich odpowiednie metody. Mam pewien problem z racji tego, że nie wiem jak dostać się do zmiennej $pdo z poprzedniej metody która odpowiada za połączenie z bazą. Zresztą poniżej pokaże jak to napisałem. Dodatkowo chciałbym prosić o mały komentarz na temat tego czy dobrze rozumiem OOP i PDO

Z góry dziękuje:
<?php class base { private $host; private $dbname; private $user; private $password; protected function connection() { $host='localhost'; $dbname='oop'; $user='root'; $password='Nanysek93'; try { $pdo = new PDO('mysql:host='.$this->host.';dbname='.$this->dbname.'', ''.$this->user.'', ''.$this->password.''); $pdo->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); } catch(PDOException $ex) { } } protected function answer() { try { $stmt=$pdo->query('SELECT * FROM pdo'); while($row=$stmt->fetch()) { } $stmt->closeCursor(); } catch(PDOException $ex) { } } } class action extends base { public function callConnection() { return $this->connection(); } public function callAnswer() { return $this->answer(); } } $action = new action(); $action->callConnection(); $action->callAnswer(); ?>
Problem widnieje w linii 29 ponieważ nie mam dostępu do zmiennej $pdo z poprzedniej metody i nie bardzo wiem jak się do niej dostać.