Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Czy dobrze rozplanowałem ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Matek-
Cześć wszystkim,

Potrzebuje pomocy w rozplanowaniu panelu, chcę sobie zrobić panel strony, gdzie będę mógł edytować takie rzeczy jak informacja w nagłówku, adres, numer kontaktowy itp.

Tak więc stworzyłem mały skrypt który to robi, i wszystko ładnie wyrzuca, ale problemy się zaczęły gdy zacząłem myśleć jak zrobić panel...

Baza aktualnie wygląda tak :

"Ustawienia" a w środku :

ID NAZWA INFORMACJA
1 Witaj na stronie Witaj, gsadhgaksihgjashgasfhdasfsgs
2 Kontakt mój adres etc.
3 Telefon 604612346512346

i tak jak napisał aktualnie już skrypt wyrzuca te dane na stronie w np. nagłówku mam wyrzuca "SELECT * FROM Ustawienia WHERE id=1 etc.

Ale gdy tworzę panel już mi to trochę się pomieszało

Aktualnie zrobiłem tak
SELECT * FROM Ustawienia to ma mi niby wyrzucać dane do inputów w HTML'u ale nie będzie bo nie ma skąd, a nie chcę 5 razy powtarzać SELECT * FROM Ustawienia WHERE id=1 a potem UPDATE coś tam coś tam

Więc jakie będzie najlepsze rozwiązanie aby w panelu wyświetlały mi się dane i abym mógł je edytować

Czy mógłby ktoś mi opisać pracę takiego panelu ?
-Matek-
Jeszcze raz wrzucę wygląd bazy bo źle się wyrzuciła

ID------------NAZWA---------------------INFORMACJA
1 ----------- Witaj na stronie ---------- Witaj, gsadhgaksihgjashgasfhdasfsgs
2 ----------- Kontakt ------------------- mój adres etc.
3 ----------- Telefon ------------------- 604612346512346
b4rt3kk
Nie do końca łapię o co chodzi, ale myślę, że bardzo pomocna by tu była dodatkowa kolumna w bazie o nazwie np. alias, gdzie trzymałbyś nazwy odpowiednich odwołań.

ID------------NAZWA---------------------INFORMACJA------------------ALIAS
1 ----------- Witaj na stronie ---------- Witaj, gsadhgaksihgjashgasfhdasfsgs------------------powitanie
2 ----------- Kontakt ------------------- mój adres etc.------------------kontakt
3 ----------- Telefon ------------------- 604612346512346------------------telefon

Coś w tym typie. Wybierasz wszystko, zapisujesz do tablicy:

1. while ($row) {
  2. $wartosc[$row['alias']] = array('nazwa' => $row['nazwa'], 'informacja' => $row['informacja']);
  3. }
  4. // i teraz bardzo łatwo możesz się odwołać do określonej własności, np.
  5. echo $wartosc['powitanie']['nazwa'];
  6. // lub
  7. echo $wartosc['powitanie']['informacja'];
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.