Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][Porada] Eventy wykrywające ruch użytkownika na inpucie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wujek2009
Witam.

Mam pole textarea i chciałbym wykryć czy użytkownik:
a) jest w trakcie pisania w polu textarea,
cool.gif czy zakończył pisanie

a) to załatwiłbym za pomocą live + blur (live: jest mi potrzebne, ponieważ zawartość diva z textarea jest odświeżana co kilka sekund)
cool.gif myślałem nad live + change, ale to źle działa dla mojego przypadku: tutaj wykrywa jakikolwiek ruch a mi zależy jak użytkownik skończy pisać a nie czy w ogóle piszę.

Po co mi to?
Mam funkcje, która odświeża zawartość diva (w którym są te w/w pola textarea) i chciałbym zatrzymać pracę funkcji setInterval w przypadku gdy:
a) jest w trakcie pisania (zatrzymać funkcje)
cool.gif skończył pisać (wznowić działanie funkcji)
kamil4u
A co to znaczy czy ktoś zakończył pisanie? Bo to bardzo ogólne pojęcie - czy dłuższa chwila nie pisania jest oznaką końca czy tylko wyjście z pola?

Najlepszą metodą jest focus - start pisania, blur - koniec pisania - dlaczego to Ci nie odpowiada?
Zawsze możesz odświeżać div-a cały czas, a kursor ustawić w miejscu, w którym aktualnie był użytkownik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.