Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][JS]Dynamiczne ładowanie arkuszy styli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
7furik7
Witam

Mam taki problem. Chcę stworzyć stronę w której postrony zamiast przeładowywać się będą działały na zasadzie fancybox. Ogarnałem sobie całe zaplecze php i do momentu pojawienia się strony działa dobrze. Czyli klikam np. na oferta i wyświetla sie okienko z zawartością oferta, strona się nie przeładowywuje ale dodaje do histori.

Teraz chciałbym jakoś profesjonalnie dodać zewnetrzny arkusz stylli w zależności od podstrony. i zastanawiam się czy napisać sobie klase w PHP która dodaje style i skrypty w zależności od strony na której jestem. Tyle że jedyne rozwiązanie jakie mam to takie że znacznik <link href='' rel='' type='' /> umieszczam w dodawanej strukturze html. W efekcie cześć styli mam w <head> a czesc w body. I to działa dobrze. Ale może ktoś ma jakieś lepsze rozwiazanie? nie wiem dobrym rozwiązaniem jest manipulacja zawartością head? chyba nie?
więc może macie jakieś na to sposoby?

Dzięki.
Thx.

freemp3
Umieść wszystkie style w jednym pliku lub skorzystaj z minify. Plik co prawda będzie większy, ale będzie ładowany tylko raz więc podczas ładowania nowej treści style nie będą wczytywane ponownie.
fate
Nie powinno sie umieszczac znacznika style w body tylko w head zgodnie ze specyfikacja wc3.
Jednak jak do tej pory wszystkie nowe przegladarki mi to obsługuja wiec tez to czasem stosuje (tyle ze na podstronach zalaczanych include)

Innym sposobem byloby tu umiescic kazda podstrone w div o konkretnym ID (to juz pewnie masz) i potem jeeli chcesz stylowac linki to:
  1. #podstrona1 a {color:red}
  2. #podstrona2 a {color:black}

itd. podjac konkretne sciezki css:

1. #podstrona1 div.klasa li a:hover {font-weight:bold}

tego Ci nie beda nadpisywać style typu:
  1. a{color:red}

ale poczytaj albo wypraktykuj bo ja troche zglupialem ostatnio w tym temacie i mi tez przydalaby sie lektura
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.