Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Polskie znaki w nazwach plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lirdoner
Witam, mam dziwny problem. Otóż gdy wrzucę plik na serwer z polskimi znakami to te znaki są zamieniane na krzaczki. To jest w porządku jednak przy niektórych wrzucanych plikach polskie znaki zostają takie jakie są (nie są zamieniane na krzaki). Zauważyłem, że dzieje się to tylko z literką ó
Dla przykładu mam 2 pliki
kraków1.jpg -> Po wrzuceniu na serwer ó zamienia się na krzak
kraków2.jpg -> Po wrzuceniu na serwer nazwa się nie zmienia
Co może być tego powodem i jak mogę to naprawić?
kujol
Nie używaj polskich znaków.
freemp3
Zapewne system plików u Ciebie ma inny system kodowania niż ten na serwerze. Najlepszym rozwiązaniem jest nadawanie nazw plikom bez polskich znaków, w tedy nie ma problemów.
klocu
@kujol: no brawo, genialne rozwiązanie

A do rzeczy: pliki odbierasz od klienta, potem musisz wskazać przecież nazwę docelową i zapisać.
To co stoi na przeszkodzie, żeby przerobić nazwę pliku wynikowego na taki pozbawiony krytycznych znaków?

Zawsze traktuj użytkownika jako potencjalne źródło problemów i rozwiązuj je za wczasu.
Np. http://www.php.net/manual/en/class.normalizer.php

1. <?php
  2. $string = 'Höhle';
  3. echo Normalizer::normalize($string);
  4. ?>
Lirdoner
Problem jest w tym, że te pliki których polskie znaki nie zamienią się na krzaki są po prostu źle wyświetlane na stronie (ó zamienia się na �)
Nie mogę zrezygnować z polskich znaków ponieważ ich nazwy muszę zapisać do bazy danych. Używam DirectoryIterator aby to zrobić ale no właśnie problem jest taki jak opisałem w pierwszym poście.
Nie wiem od czego to zależy, że jedne pliki wysyłają się dobrze a drugie źle ;/

To może inaczej. Powiedzmy, że usunę wszystkie polskie znaki i wrzucę pliki na serwer bez tych polskich znaków. Jednak teraz jak dotrzeć do oryginalnej nazwy? Jakiś pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.