Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: lista mailingowa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kanan
W jaki sposob stworzyc liste mailingowa? Jakie do tego potrzebne sa dane? W jaki sposob w ogole sie do tego zabrac, bo probowalem cos znalezc na ten temat w Internecie i nic. Nie chodzi mi przy tym o liste typu subskrypcja (zapisuje sie duza liczba osob i wysyla jedna osoba informacje np. o zmianach na stronie).

Bardziej mam na mysli cos podobnego do grup dyskusyjnych yahoo. Mamy zapisana pewna ilosc osob, ktore moge przesylac listy na podany adres, ktory nastepnie rozsyla dana wiadomosc do wszystkich zapisanych na liscie.

Prosze o pomoc!

Pozdrawiam
Kwadrat
zadanie jest dosc proste smile.gif

Zapiszujesz do twojej bazy danych wszystkie maila i pokolei poprzez petle wyciagasz adresata i wysylasz ta sama wiadomosc - e-mail smile.gif
Poszukaj dokladnie, jestem wrecz pewny ze juz bylo omawiane.

Pozdraiwam
kanan
Nie chodzi mi o proste rozsylanie typu subskrypcja co podkreslalem w temacie. Mozna to rozwiazac nawet duzo mniejszymi krokami (baza adresowa w plikach tekstowych).

Chodzi mi jednak o co znacznie bardziej skomplikowanego - takie oprogramowanie skryptu i serwera by na liste (dany adres) mogly byc slane listy od wszystkich uzytkownikow, przesylane dalej do wszystkich zapisanych. Taka grupa dyskusyjna, jak yahoo, czy cos w tym stylu.
wozek_t
Ja na poczatku ustaliłbym ogólne zasady:

1) mam jakiąś listę grup, tematów do dyskusji - przydzielam im adresy email, na których bedą pracowały skrypty.

2) jesli chodzi o uzytkowników, to potrzebujesz pola, gdzie będziesz przechowywał namiary na grupę do której się zasubskrybował user. I tutaj pole do popisu dla Ciebie. Prostym sposobem w MySQL jest pole tekstowe z numerami subskrypcji oddzielonymi np: znakiem "|"

12 | 33 | 11 | 88 - taki zapis rozbijasz przez eregi() i otrzymujesz numery watków.
Numery te masz na kluczu głównym w tabeli tematów (wątków).

Następnie wysyłka jest już prosta, jeśli przychodzi email, sprawdzasz czy user jest przypisany do danej grupy, jeśli tak to otrzymuje email.

Pozostają jeszcze drobnostki takiego typu jak:
1) nadawca nie powinien otrzymywac tej wiadomosci która wysłał, wiec przyda sie pole mówiące o tym kto jest nadawca, jakieś pole które będzie identyfikowało wątki i odpowiedzi na nie, zebyś mógł jakoś sensownie wyszukiwać, itp.

2) sprawa zatkanie serwera poczty przy duzym ruchu.
Michał Fikus
Cytat(wozek_t @ 2004-10-25 08:28:58)
12 | 33 | 11 | 88  - taki zapis rozbijasz przez eregi() i otrzymujesz numery watków.

Użycie eregi było by w tym przypadku strasznie mało wydajne - szkoda serwera. Lepsze byłoby expolde().

Prz takim skrypcie, nie zapomnij o opcji logowania, panelu użytkownika oraz potwierdzaniu chęci otrzymywania maili. Wysyłaj wiadomości tylko do potwierdzonych. Warto też przygotować wersje txt i html wysyłek.
anas
Hej.

A slyszales moze o majordomo...

pozdrawiam

anas
MateuszPN
Witam serdecznie.
Mam wiadomość w sprawie listy mailingowej, otóż na prośbę znajomego eMarketera testowałem produkt pod nazwą [ciach!] i muszę powiedzieć, że świetnie się sprawdza.
Jest to metoda pozyskiwania adresów na listę mailingową, bardzo szybka i wydajna, tylko w ciągu 3 dni zdobyłem 932 subskrybentów, nie zdarzyło mi się to nigdy wcześniej.
Dodatkowo dowiedziałem się bardzo ciekawych rzeczy związanych z email marketingiem i ebiznesem, o których wcześniej nie wiedziałem, a myślałem, że wiem już bardzo dużo smile.gif
Naprawdę warto skorzystać, tym bardziej że cena jest niesamowicie niska, jak za tego typu wiedzę.
[ciach!]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.