O SEO musisz odczytać, jeśli chcesz robić strony internetowe.
Cytat
Byłem do tej pory przekonany ,że meta tagi wpływają na pozycjonowanie mojej strony. Tymczasem okazuje się ,że zawartość strony również jest istotna.
Nie jest równie istotna, jest bardziej. Meta tagi przestały pełnić swoją funkcję dlatego, że ludzi zaczęli wpisywać do nich wszystko - nie powiązane ze swoją stroną.
Cytat
A co jeśli moja strona ma być czystą wirtualną galerią, w której będą przelatywały zdjęcia niczym zakładki. Będzie się na nie klikało, oglądało.
Nie życzę tam sobie żadnych napisów, nagłówków. Wszystko będzie na obrazkach.
I co teraz? moja strona straci na wartości poniewać jest nowoczesna nie ma <h1> questionmark.gif Czy to nie jest komiczne?
Nie, strona nie straci na wartości. Jeśli ludzie będą do niej linkować strona będzie popularna w Google, ale tylko pod hasłem( frazą ) moja-strona-www.pl i ew. "fajne obrazki( jak tak ludzie będą do niej linkować )". Dlaczego? Bo Google nie znajdzie niczego innego prócz obrazków - nie ma tekstu - nie ma wyników w wyszukiwarce. Treść jest bardzo ważna.
Popatrz na swojego poprzedniego posta. Podzieliłeś go na akapity. Dlaczego? Bo tak jest czytelniej. I o to samo chodzi w robieniu stron. Kilka zalet stosowania elementów HTML zgodnie z ich przeznaczeniem:
- łatwość edycji - np. wszystkie nagłówki chcesz zrobić czerwone. Jakbyś operował tylko na <p> to miałbyś z tym sporo problemów
- estetyka kodu - gdy po roku chcesz wrócić do kodu to szybko się orientujesz, gdzie co jest
- programy dla niedowidzących - programy te muszą wydobyć najistotniejszą treść - tak nie będą wiedziały co jest istotne, a co nie
- SEO - o tym mówili poprzednicy. Prezentacja kodu jest bardzo ważna, wyobraź sobie książkę, gdzie leci ciurkiem tekst. Czytałoby się to niewygodnie, a znaleźć cokolwiek w niej byłoby męczarnią.
- wyobraź sobie, że pracujesz w firmie. Dzięki standardom Twój kolega z pracy łatwo będzie się mógł domyślić o co Tobie chodziło i nie będzie musiał spędzić dodatkowe X minut myśląc - "a o co Tobie chodziło?"
Generalnie - nagłówków używa się, jeśli jest to potrzebne. Wypadałoby umieść nagłówek w logu. Jeśli na stronie masz artykuły to, aż prosi się nadać każdemu z nich tytuł - używasz nagłówka. Jak wyświetlasz napisz gdzie jesteś - np. "kontakt" czy "oferta" to dajesz nagłówek. Przyznasz chyba, że w tych miejscach jest logiczne użycie jakiegoś specjalnego wyróżnienia - np. nagłówka.
Podaj jakiś konkretny powód przeciw - bo to, że jesteś nowym programistą( jak mnie mam ) i zwyczajnie Ci się to nie podoba to słaby argument - prawda? Pokaż nam swoją stronę to może na konkretnym przypadku lepiej będziemy mogli Ci zaprezentować jak to się robi poprawnie i dlaczego.
Pozdrawiam!
Aha. I jeśli już jesteśmy przy poprawnym HTML. Jeśli tekst nie jest długi, a np. tylko jedno wyrazowy, ew. jedno zdanie to zamiast <p> używamy <span>( jeśli nie chcemy w specjalny sposób podkreślać tego słowa) lub <strong>, <b>( jeśli słowo jest ważne dla całości tekstu )
--edit--
@thek - jeśli strona jest dość popularna to jestem przekonany, że Google sprawdza też jak wygląda strona( robi screen, analizuje wszystko, sprawdza style CSS ) - oczywiście nie zmienia to faktu, że na razie jest to rzadkością, ale coś czuję, że roboty te potrafią bardzo dużo

- oczywiście to moje domysły, a nie sprawdzone źródło