Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]explode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
upeertv
Witam mam pewien problem otoż mam system uzytkownikow oraz system ulubionych plikow, gdy klikne w artykule dodaj do ulubionych to do konkretnej kolumny (ulubione) dodają sie poszczegolne id newsów np
1, 34, 56, 22, 56, 3, 6

za pomocą explode sobie to rozdzielam na poszczeolne id

teraz w jaki sposob mam zrobic by wyswietlic sobie poszczegolne dane przypsane do kazdego wyciagnietego id
np
  1. $login_2 = (mysql_query("SELECT * FROM news WHERE id='".$[id wyciagniete z explode]."'"));
  2. $news = mysql_fetch_array($login_2);

nwm czy dobrze to opisałem, chce poprostu do kazdego id dodac poszczeolne informacje ktore juz sa w bazie
nospor
Masz zle zaprojektowaną baze. Jesli mozesz to zmien.

Ma byc tabela wiazaca ulubiony news z userem z polami
ID_USER
ID_NEWS

I wowczas wszystko bez problemu mozna robic
upeertv
czyli mam stworzyc nową tabele z
ID_USER i ID_NEWS
?

i w ID_NEWS dalej dodawac te id w ten sposob (12,34,66,43 etc) ?

jesli tak, to zrobilem to jednak dlaej nie mam pojecia jak to zrobic
mar1aczi
Cytat(upeertv @ 20.09.2013, 14:48:34 ) *
i w ID_NEWS dalej dodawac te id w ten sposob (12,34,66,43 etc) ?

nospor miał na myśli raczej to, że masz dodawać do tej tabeli pary, tak jak pokazuje struktura tabeli a nie sklejać id_newsa.
Dla danego użytkownika masz mieć tyle wierszy ile ma ulubionych artykułów.
upeertv
http://zapodaj.net/images/4ef8dc30deba9.png

jeszce raz by wszystko bylo jasne, z obrazkiem medieval.gif mam id i chce do kazdego id wyswieltic dane smile.gif

co do twojej odpowiedzi, wtedy bym juz sobie poradzil tyle ze juz zaczalem z tym explode i chcialem zapytac czy da sie to zrobic w ten sposob i jak ohno-smiley.gif
mar1aczi
Jak nospor już wspomniał, nie jest to poprawnie.
Jak już masz listę przecinkową to zamiast "id=" użyj "id in (lista przecinkowa) - dostaniesz dane tych newsów.
upeertv
okey czyli

1. SELECT * FROM news WHERE articles.id IN (4, 2, 5, 9, 3)

jeszce jedno jak z tegoo skorzystac by do kazdego id zrobbic tak by poberalo z bazy news konkretne dane przypisane do tego id
mar1aczi
Po SELECT zamiast "*" wpisać nazwy kolumn, z których dane potrzebujesz.
upeertv
wszystko zrobione jednak dalej nie osiagnalem swojego celu ohno-smiley.gif
mar1aczi
Wynik select'a "wkładasz" do tablicy i wyświetlasz po kolei odpowiednie kolumny (opis newsa) w pętli. Jak chcesz posortowane dane dla newsów użyj "order by".
upeertv
okey, juz wszystko jasne, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.