Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Poszukuję] Wspólnika do prowadzenia serwisu internetowego
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
luktapper
Witam,

Nazywam się Mateusz i na co dzień pracuję jako Senior Program Developer w firmie tworzącej dość pokaźną platformę ecommerce. Jako, że czas mija, a ja już 4 rok pracuję "na kogoś", postanowiłem spróbować trochę własnych sił i zrobić coś na czym dałoby się zarobić, chociaż trochę. Z doświadczenia wiem, że samemu - zwłaszcza jeśli jest się tylko programistą - nie da się stworzyć serwisu, którego ludzie chcieliby używać, a co dopiero mówić o tych, którzy chcieliby za niego płacić, dlatego szukam kogoś kto wypełniłby tę lukę.

Podsumowując - szukam kogoś kto ma pomysł na jakiś portal/platformę/blog/serwis/forum czy własny cms (choć niekoniecznie - jeśli nie masz to możemy spróbować razem coś skleić). Ja od swojej strony oferuję całkowicie zaplecze techniczne - od domeny, poprzez serwer aż po w pełni działający produkt. Od Ciebie oczekiwałbym zaangażowania w projekt, dużej pomocy przy jego tworzeniu - testy, wspólne utworzenie projektu/interfejsu, własne pomysły. Jeśli jesteś programistą i znasz framework Kohana 3 lub CodeIgniter to też napisz, może razem nad czymś popracujemy smile.gif

Nie prowadzę żadnej działalności, jestem tylko zwykłym Kowalskim, który chciałby spróbować coś zarobić, a jeśli się uda to dalej rozwijać.

Tak więc, jeśli jesteś zainteresowany i myślisz o tym poważnie, to pisz śmiało na - luktapper@gmail.com - postaram się odpowiedź na wszystkie maile smile.gif
aniolekx
No dobra ale jaki pomysł byłby wart zrealizowania smile.gif
sowiq
Cytat(luktapper @ 24.09.2013, 20:41:04 ) *
Podsumowując - szukam kogoś kto ma pomysł na jakiś portal/platformę/blog/serwis/forum

Paaaanie, a kto nie szuka? smile.gif
aniolekx
Zarzucę wam pomysł smile.gif Kiedyś tam mi to przyszło do głowy smile.gif

Cytat
projekt polega na stworzeniu uslugi ktora podpowiadala by uzytkonikowi jakie posilki powinien spozyc w ciagu dnia, a takze gdzie moglby je zjesc, automatyczna rezerwacja
Nalezaloby stworzyc siec wspolpracujacych restauracji ktore mialby w ofercie odpowiednio skomponowane posilki aby ulozenie odpowiedniej diety bylo mozliwe.
Nalezalo by pozyskac do wspolpracy dietetyka ktory opracowal by odpowiednie plany dzienne.

Usluga obslugiwalaby SMSy, uzytkownik wysyla pustego smsa i w odpowiedzi otrzymuje plan dzienny, 3 restauacje +3 posilki plus ewentualne przekaski, lub odrazu rezerwacje,
moze takze wuslac smsa z nazwa uzytkownika i na podstawie jego preferencji i planu zostanie wygenerowany bardziej odpowiedni plan, dodatkowo mozliwe bedzie
jego zlokalizowanie i podanie restauracji z okolicy.

wysylajac smsa uzytkownik moglby wyslac ap 23 username, co by oznaczalo ze drugi i trzeci posilek chce zjesc na miescie a pierwszy sam skomponuje, odpowiedz objemowala by przepis na pierwszy posilek i
miejsca i nazwa posilku do zapupienia na miescie.

usluga dzialala by w oparciu o stworzony portal gdzie uzytkonicy mogli by prowadzic swoje profile zywieniowe, a idea polegala by na tym aby wszystko maksymalnie
uproscic.

Czy taka usluga juz istnieje?

jacobson
Cytat(aniolekx @ 25.09.2013, 10:02:53 ) *

Złe pomysły to te niezrealizowane smile.gif
sowiq
Cytat(luktapper @ 24.09.2013, 20:41:04 ) *
Jeśli jesteś programistą i znasz framework Kohana 3 lub CodeIgniter to też napisz, może razem nad czymś popracujemy smile.gif

Nie chciało mi się rozpisywać nad Kohaną, ale właśnie pojawił się bardzo ciekawy wpis wink.gif http://webmastah.pl/co-z-ta-kohana-czyli-s...eprogramowaniu/
Metinari
Podoba mi się nastawienie autora. Ja od ponad 12 miesięcy grasuję po różnej maści forach programistycznych celem znalezienia kogoś do luźnej współpracy nad jakimś jeszcze niesprecyzowanym projektem. Wiecie jak to mówią, nie liczy się cel, ale sama podróż oraz towarzystwo w jakim ją odbędziesz. Ważne więc, żeby trafić na właściwą osobę, a sam pomysł to sprawa drugorzędna.

Jeżeli więc jest na forum jakiś znudzony biurową monotonią programista, który w czasie wolnym miałby ochotę pobawić się przy własnym projekcie z nastawieniem typu just for fun oraz bez żadnych zobowiązań, to ja zawsze chętnie poznam taką osobę. Przy okazji podzielę się własnymi pomysłami/przemyśleniami, a nawet skonsultuję/zaopiniuję dowolny projekt pod kątem własnych doświadczeń z internetowego pola minowego.

Cytat(sowiq @ 25.09.2013, 09:23:58 ) *
Paaaanie, a kto nie szuka? smile.gif

Wydaje mi się, że masz złe podejście. Koła nie wynajdziesz.
luktapper
Cytat(aniolekx @ 25.09.2013, 10:02:53 ) *

Tak właściwie to każdy, który trzyma się kupy i prowadzony jest przez ambitnego, upartego i pewnego siebie człowieka smile.gif
Poza tym nie jestem sponsorem - bardziej zależy mi na pisaniu czegoś ciekawego w chociażby frameworku, którego nie znam - po to aby go poznać. U mnie w firmie nie ma nic z MVC, a kod jest tragiczny. Praca nad nowym projektem z ciekawymi ludźmi przy użyciu nowych narzędzi oczyści mi umysł smile.gif

Cytat(sowiq @ 25.09.2013, 11:11:41 ) *
Nie chciało mi się rozpisywać nad Kohaną, ale właśnie pojawił się bardzo ciekawy wpis wink.gif http://webmastah.pl/co-z-ta-kohana-czyli-s...eprogramowaniu/

Bardzo ciekawy wpis. U mnie również wywołał frustrację fakt, że w wersja 3 Kohany ogromnie różni się od wersji 2, a po zainstalowaniu wersji 3 na serwerze nie wszystko działa tak jak powinno. Dużo jest problemów z sesją. Brak chociażby modułu paginacji w paczce to kwestia do pozostawienia bez komentarza.

Ogólnie to chętnie popracowałbym nad czymś np. w Symfony 2, ale na pewno nie w Zend 2. Framework z założenia ma ułatwić pracę, a dla mnie Zend 2 jest po prostu zbyt niejasny i nieintuicyjny.
sowiq
Cytat(Metinari @ 25.09.2013, 21:38:03 ) *
Wydaje mi się, że masz złe podejście. Koła nie wynajdziesz.

Koło już zostało wynalezione na wszystkie możliwe sposoby. Bardziej okrągłego nie zrobię wink.gif A w mojej wypowiedzi chodziło mi bardziej o to, że dosyć często (nawet na tym forum) spotykam się z ogłoszeniami typu "zapłacę za pomysł na serwis internetowy". W gronie programistów siła robocza nie jest towarem deficytowym. Są nim dobre i ciekawe pomysły na coś, co może odnieść sukces.

Cytat(luktapper @ 25.09.2013, 21:48:11 ) *
Framework z założenia ma ułatwić pracę, a dla mnie Zend 2 jest po prostu zbyt niejasny i nieintuicyjny.

Na Zendzie i Symfony świat się nie kończy. Yii jest bardzo ciekawym i przyjemnym frameworkiem a przy tym nie jest tak bardzo rozbudowany. Niestety wersja 2 będzie niekompatybilna z 1, podobnie jak z Kohaną i wersjami 2 / 3. Mam nadzieję, że dalszy rozwój Yii będzie trochę bardziej stabilny.
Ostatnio też głośno zrobiło się o Laravel. Sam nie miałem jeszcze czasu na zabawę, ale podobno to bardzo ciekawe narzędzie.
Metinari
Cytat(sowiq @ 25.09.2013, 21:26:06 ) *
(...) A w mojej wypowiedzi chodziło mi bardziej o to, że dosyć często (nawet na tym forum) spotykam się z ogłoszeniami typu "zapłacę za pomysł na serwis internetowy". (...) Są nim dobre i ciekawe pomysły na coś, co może odnieść sukces.

To jest myślenie życzeniowe. Jeden ma milion pomysłów ma potencjał na łatwe wejście w rynek nawet w opcji "shitty execution". Zasada na sukces "zwykłego" projektu jest zwykle inna i opiera się ona na korelacji czynników takich jak dostępności odpowiednio dużego rynku zbytu, dobrego managementu i minimum dobrego wykonania właściwej części projektu. Jak masz dobry produkt, to nawet bez wymyślnego marketingu zdobędziesz jakąś część rynku w który celujesz. W tym wieloletnim procesie musisz jednak mocno cisnąć, być innowacyjnym. Nie wystarczy sklonować konkurencję, trzeba wprowadzać własne nowe funkcje/rozwiązania i udoskonalać już istniejące. Pomysłów typu instant milioner to my szarzy zjadacze chleba raczej nie uświadczymy.

Cytat(sowiq @ 25.09.2013, 21:26:06 ) *
W gronie programistów siła robocza nie jest towarem deficytowym.

Moje nieśmiałe próby podjęcia współpracy wskazują na co innego. Bardzo ciężko jest znaleźć kogoś komu się chce. 99% ludzi zadowolonych jest chyba z pracy na etacie i do każdej propozycji na zrobienie czegoś własnego podchodzą jak do jeża. Wyjątek od reguły zrobiliby chyba tylko wtedy, gdy przed ich oczami pojawiłby się sam Mark Zuckerberg i objawił, że ma pomysł na business i chce go zrealizować właśnie z nimi. smile.gif
pitu
Cytat(Metinari @ 26.09.2013, 00:44:23 ) *
Moje nieśmiałe próby podjęcia współpracy wskazują na co innego. Bardzo ciężko jest znaleźć kogoś komu się chce. 99% ludzi zadowolonych jest chyba z pracy na etacie i do każdej propozycji na zrobienie czegoś własnego podchodzą jak do jeża. Wyjątek od reguły zrobiliby chyba tylko wtedy, gdy przed ich oczami pojawiłby się sam Mark Zuckerberg i objawił, że ma pomysł na business i chce go zrealizować właśnie z nimi. smile.gif

Dziwisz się? Ludzie wolą pewny pieniądź niż puste słowa jakiegoś człowieka, obicującego góry złota. Jeżeli ktoś ma pracować po 8 godzin dziennie za pewne pieniądze lub po x godzin dziennie nad czymś na czym może nic nie zarobić i straci swój cenny czas to oczywiste, którą opcję wybierze.
sowiq
Cytat(Metinari @ 26.09.2013, 00:44:23 ) *
Moje nieśmiałe próby podjęcia współpracy wskazują na co innego. Bardzo ciężko jest znaleźć kogoś komu się chce.

Wiesz, jeśli ktoś mi pisze, że ma super pomysł, może zrobić grafikę i dać serwer, a resztę (czyli większość) roboty trzeba zrobić samemu za 40% ewentualnych zysków, potem wylicza że już po 3 miesiącach zysk z reklam będzie na poziomie 10k/m-c, a na końcu okazuje się, że w sumie to wcześniej zrobił grafikę na dwie (średniej urody) strony a jego pomysłem jest serwis ze śmiesznymi obrazkami (przecież na Allegro skrypty chodzą po 25 zł!), to tak - nie chce mi się zawracać sobie dupy i tracić czasu.

Często przeglądam takie posty na tym forum i uwierz mi, że doskonała większość tak właśnie wygląda. Widziałem raptem może kilka w miarę przemyślanych ofert.

Poza tym jest tak jak napisał @pitu. Za coś trzeba kupić jedzenie, opłacić mieszkanie i rachunki.
Metinari
Cytat(pitu @ 26.09.2013, 01:07:31 ) *
Dziwisz się? Ludzie wolą pewny pieniądź niż puste słowa jakiegoś człowieka, obicującego góry złota. Jeżeli ktoś ma pracować po 8 godzin dziennie za pewne pieniądze lub po x godzin dziennie nad czymś na czym może nic nie zarobić i straci swój cenny czas to oczywiste, którą opcję wybierze.

Czy się dziwię, powiem Ci, że i tak i nie. Oczywiście łatwiej jest przyjść z pracy, przelecieć checklistę obowiązków na dany dzień i te pozostałe dwie lub trzy godzinki poświęcić na ulubioną formę spędzania wolnego czasu. Mając jednak wiedzę programistyczną jesteś w tej komfortowej sytuacji, że masz możliwość dość łatwego stworzenia i wypromowania czegoś własnego. Pozostaje kwestia próbowania, aż do skutku (patrz stopka sowiqa). Jeżeli nie masz rozeznania w tematach w które zainwestować swój wolny czas, to być może współpraca z kimś rozwiąże ten problem. Pozostaje kwestia doboru odpowiedniego współpracownika. Właśnie tu zwykle pies jest pogrzebany. Ja z miejsca wrzuciłbym do /dev/null wszystkich kaznodziejów, magików od tworzenia pieniędzy z powietrza niczym Federal Reserve System, a skupił na osobnikach którzy zwyczajnie chcą coś zrobić ot tak dla hecy, bez specjalnej spinki. Podziałacie trochę i robicie ocenę sytuacji, pomysł zażarł, to ciśniecie dalej, nie zażarł, to /dev/null.

Cytat(sowiq @ 26.09.2013, 08:06:00 ) *
Wiesz, jeśli ktoś mi pisze, że ma super pomysł, może zrobić grafikę i dać serwer, a resztę (czyli większość) roboty trzeba zrobić samemu za 40% ewentualnych zysków, potem wylicza że już po 3 miesiącach zysk z reklam będzie na poziomie 10k/m-c, a na końcu okazuje się, że w sumie to wcześniej zrobił grafikę na dwie (średniej urody) strony a jego pomysłem jest serwis ze śmiesznymi obrazkami (przecież na Allegro skrypty chodzą po 25 zł!), to tak - nie chce mi się zawracać sobie dupy i tracić czasu.

Widzisz, jeszcze nie zaczęliście pracy, a już potencjalne zyski są podzielone na dziesięć pokoleń do przodu. smile.gif Jak zawiążesz współpracę z kimś nie technicznym to niestety podział pracy zwykle będzie wyglądał właśnie tak jak opisałeś, deal with it or leave. Co do opisanego przez Ciebie przykładu to też bym się tak nie wyśmiewał, tzn o ile wybicie się z czymś takim jest trudne, a sam współpracownik wydawał się być dość naiwny, to zarobki w przypadku sukcesu mogą być ciekawe, nawet jeżeli odejmiesz od tego 40-60% (bo na tyle oceniam poziom ściemy w tym cenniku) - https://docs.google.com/viewer?url=http://s...ci_05092013.xls

Często przeglądam takie posty na tym forum i uwierz mi, że doskonała większość tak właśnie wygląda. Widziałem raptem może kilka w miarę przemyślanych ofert.

Tu się zgodzę. Jednak jak odwrócisz sytuację, to też nie jest różowo - tak jak wspominałem kilka postów wyżej.

Poza tym jest tak jak napisał @pitu. Za coś trzeba kupić jedzenie, opłacić mieszkanie i rachunki.

Na to nie ma rady. Trzeba dziergać w czasie wolnym po pracy, a jak pojawi się perspektywa realnych zarobków z tego hobbystycznego dziergania to pozostaje podjęcie decyzji, czy zostajemy na ciepłej posadce, czy inwestujemy całą energię we własną działalność.
aniolekx
Ja mam fajny projekt do dokończenia,robię galerie zdjęć na prywatne potrzeby i ostatnio zabrakło mi trochę chęci do dokończenia, przydałby się ktoś kto by się przyłączył do projektu, dal świeży powiew smile.gif

W projekcie wykorzystałem: framework: PHPixie, ORM: RedBean, a do tego jQuery File upload, Twitter Bootstrap i DataTables.

Jak ktoś by chciał zobaczyć kod źródłowy to zapraszam do kontaktu.

Aktualnie dla tego projektu miałem napisać klasę która generowała by formularze na postawie obiektów z ORM'a i html/css z Bootstrapa, znudziło mi się klepanie ręcznie tych formularzy.

Dopracowanie integracji z jQuery file upload, i dostosowanie do potrzeb projektu.

Na koniec napisanie front-endu smile.gif

Wcześniej napisałem to w frameworku limonade + xml http://fotoewini.sekcja.net

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.