Mam pewien problem (?). Potrzebuje prostego skryptu, który będzie zliczał liczbę unikalnych użytkowników wchodzących na pewną stronę.
Stworzyłem w mysql tabelę o nazwie 'licznik", zawierajacą pola 'id' (w sumie niepotrzebnie) oraz 'ilosc'.
Na początku pliku index.php (czyli pliku, który otwiera się razem z każdą podstroną) znajduje się linijka
Kod
<?
setcookie("odw","tak",time()+(60*60*24*365*10),"/");
?>
setcookie("odw","tak",time()+(60*60*24*365*10),"/");
?>
Na końcu pliku dałem następujący kod.
Kod
<?
if($odw!="tak") {
$pobierz = mysql_fetch_array(mysql_query("select ilosc from licznik"));
$pluss = $pobierz[ilosc]+1;
$dodaj = mysql_query("update licznik set ilosc='$pluss'");
$pobierz2 = mysql_fetch_array(mysql_query("select ilosc from licznik where id='1'"));
print "<font class=male>Unikalni użytkownicy (od 19:00 25.10.04 r.): $pobierz2[ilosc]</font>";
} else {
print "<font class=male>Unikalni użytkownicy (od 19:00 25.10.04 r.): $pobierz[ilosc]</font>";
}
?>
if($odw!="tak") {
$pluss = $pobierz[ilosc]+1;
$dodaj = mysql_query("update licznik set ilosc='$pluss'");
$pobierz2 = mysql_fetch_array(mysql_query("select ilosc from licznik where id='1'"));
print "<font class=male>Unikalni użytkownicy (od 19:00 25.10.04 r.): $pobierz2[ilosc]</font>";
} else {
print "<font class=male>Unikalni użytkownicy (od 19:00 25.10.04 r.): $pobierz[ilosc]</font>";
}
?>
Na moje oko, w kodzie nie ma żadnych błędów. Wszystko wyświetla się poprawnie, jednak już po 10 minutach od uruchomienia skryptu w serwisie licznik wyświetla mi ponad 60 unikalnych użytkowników. Strona owszem, ma sporą oglądalność (wg STAT4U [ale tylko odsłony strony głównej] od 2500 do 4000 na dzień), jednak aż taka ilość trochę mnie dziwi...
Chciałbym tylko, żebyście powiedzieli, czy wszystko w skrypcie sie zgadza. Jeśli tak, to pozostaje mi się tylko cieszyć

Z góry bardzo dziękuję!