Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak dostać się do katalogów powyżej $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kuna11
  1. echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];

wyświetla:
/var/www/domena.pl/public_html (skrypt który odpalam jest w /var/www/domena.pl/public_html/skrypty/2013)
a ja chciałbym się odwołać do /var/www/katalog, jak to moge zrobić ?

Wazniak96
Poszperaj troche więcej w necie wink.gif
  1. dirname(__FILE__);
kuna11
Nie wiem o co Ci z tym chodzi, przecież to tylko wyświetla mi ścieżki do miejsca w którym jest plik lub wyżej, które i tak znam.
Ja chce się odwołać do ścieżki var/www, ale przecież nie mogę w skrypcie odwoływać się w ten sposób, najwyżej gdzie mogę się odwołać to
$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], który jest dwa poziomy niżej niż potrzebuje a przecież nie napiszę czegoś takiego:
../../$_SERVER['DOCUMENT_ROOT']
com
po pierwsze poco Ci to ?
kuna11
Po prostu chciałbym odwołać się do katalogu w takiej lokalizacj (chce tam zapisywać duże ilości danych), powinny być wyżej niż katalog public_html strony gdzie znajduje się skrypt, żeby np podczas backupów strony te dane nie archiwizowały się i ogólnie żeby były poza katalogiem strony, najlepiej gdzieś w "var/www".
Istnieje taka możliwość ? Bo jeśli nie to trudno, będe musiał wszystko zapisywać tam gdzie jest strona, ale wolałbym jednak nie smile.gif
Wazniak96
No ale po co schodzić, aż do takiego poziomu? Wystarczy utworzyć katalog w folderze domains tak jak to się robi zazwyczaj...
sowiq
Cytat(kuna11 @ 26.09.2013, 00:04:22 ) *
Po prostu chciałbym odwołać się do katalogu w takiej lokalizacj (chce tam zapisywać duże ilości danych), powinny być wyżej niż katalog public_html strony gdzie znajduje się skrypt, żeby np podczas backupów strony te dane nie archiwizowały się i ogólnie żeby były poza katalogiem strony, najlepiej gdzieś w "var/www".

No przecież możesz zrobić jak poniżej:
  1. $dir = '/var/www/cokolwiek/';
  2. $file = 'test.txt';
  3.  
  4. file_put_contents( $dir . $file, 'Ala ma kota' );
  5.  
  6.  
  7. // ewentualnie
  8. $dir = realpath( __DIR__ . '/../../../' );

Ale IMO lepszym pomysłem jest zapisywanie tego w jednym miejscu, tzn. gdzieś w podkatalogu strony i wyłączenie tego katalogu z backupu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.