Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Problem z uruchomieniem serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
HTFhere
Witam. Jestem osobą wchodzącą w świat MySQL, niedawno ściągnąłem program do zakładania serwera MySQL oraz narzędzia niezbędne do jego obsługi. Przy pierwszej próbie odpalenia wszystko działało ok, na początku tutorialu, który czytałem zalecili mi, abym w mysql administrator wszedł w "service control" potem w "configure services" i tam zaznaczył 2 pola - "Support for BDB" oraz "Named pipes" i zrestartował serwer. Od tego czasu, gdy próbuję włączyć program mysql administrator i próbuję się zalogować to wyświetla mi błąd- "Could not connect to the specified instance. mysql error number 2003. Cant connect to ysql serwer on 'localhost' (10061)". Próbowałem odpalić serwer z wiersza poleceń windows poprzez "net start mysql" - "wystąpił błąd systemu 2". Gdy wyłączę antywirusa sytuacja się nie zmienia. Czy ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
mar1aczi
Sprawdź czy w usługach mysql jest uruchomiony. Jeśli nie, to wykonaj próbę uruchomienia a następnie zajrzyj do dziennika zdarzeń systemowych. Może tam znajdzie się wskazówka.
HTFhere
MySQL nie był uruchomiony w usługach. Po próbie odpalenia programu wszedłem w dziennik zdarzeń systemowych i znalazłem jedynie taki komunikat odnośnie mysql - "C:\Program Files (x86)\MySQL\MySQL Server 5.5\bin\mysqld: Forcing close of thread 1 user: 'root'" ale nie było przy nim aktualnej daty tylko przedwczorajsza...
mar1aczi
W podkatalogu [/i]bin[/i], gdzie zainstalowałeś MySQLa odszukaj plik [/i]my.ini[/i] a w nim linii
Kod
log_error

Plik, który wskazuje powyższa linia powinien być w podkatalogu data. Spójrz, czy w nim nie ma informacji/wskazówek dlaczego MySQL nie startuje.
Możesz też i usunąć ten plik logów, spróbować uruchomić MySQLa i po tym zajrzeć do zawartości logu. Będzie mniej przeglądania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.