Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Własne mini forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Baku12345
Panowie mam takie banalne pytanie, któro semego mnie śmieszy, że tego nie wiem. Na potrzeby swoje i małej grupki osób postanowiłem zrobić własne mini forum, przy okazji powtarzając sobie to czego się nauczyłem z html i php. System newsów już kiedyś sobie napisałem, więc pozostało tylko logowanie i rejestracja, z którym też sobie szybko poradziłem. Wpadłem jednak na genialny pomysł, żeby przy tematach były loginy, a po temacie opcja umożliwiająca edycję lub usunięcie. I tu się zaczęły problemy, bo system newsów składał się z jednej kolumny div a ja potrzebuję trzy na login, treść tematu i opcje.

I tu zaczą się mój problem, bo nie wiem jak robi się takie fora czy na divach czy na tabelkach?

Na tabelkach byłoby prosto, bo wiersz wyglądałby tak:
  1. <tr><td>Login</td><td>Temat</td><td>Opcje</td></tr>

Ale tyle pisze się, żeby robić strony na divach, więc zrobiłem tak:
  1. <div>
  2. <div>Login</div><div>Temat</div><div>Opcje</div>
  3. </div>

Na pierwszy rzut oka wydaje się to samo z tą różnicą, że tr i td odrazu robi wiersz i komórkę tabeli, a divy trzebaby odpowiednio ostylować żeby zaczęły tworzyć wiersz i potem się powielały jak należy, gdy użytkownik doda nowy temat.

Więc ponawiam pytanie, jak tworzy się wiersze pisząc takie forum, na divach czy na tabelkach (tak jak by to były dane tabelaryczne)?

Z góry dziękuję za odpowiedź
nospor
Tabelki sluza do wyswietlania danych tabelarycznych. Czy twoje dane to takie dane? Tak, to takie wlasnie dane.
b4rt3kk
Ja osobiście użyłbym div-ów. Nie lubię tabelek, bo google nie lubi tabelek. Ale jak forum na własny użytek, to nie masz co się przejmować, użyj tabelek.
nospor
Google nie lubi tabelek....no bez przesady.... nawet google wie do czego sluzą tabelki.
freemp3
Cytat
google nie lubi tabelek

Google lubi tabelki, ale pod warunkiem, że sa użyte w odpowiedni sposób. Oparcie całej struktury strony na tabeli nie jest dobrym sposobem. Zauważ, że większosć, jak nie wszystkie, fora do listowania działów, tematów, postów, itp używają właśnie tabelek i strony, które z nich korzystają nie wylatują z indeksu google.

Co do samego tematu zaś, to tak jak napisał nospor, dane które chcesz wyświetlić to dane tabelaryczne więc lepiej użyć do nich zwykłych tabelek zamiast się bawić z układaniem div-ów.
b4rt3kk
Cytat(freemp3 @ 14.11.2013, 10:38:12 ) *
Google lubi tabelki, ale pod warunkiem, że sa użyte w odpowiedni sposób. Oparcie całej struktury strony na tabeli nie jest dobrym sposobem. Zauważ, że większosć, jak nie wszystkie, fora do listowania działów, tematów, postów, itp używają właśnie tabelek i strony, które z nich korzystają nie wylatują z indeksu google.

Co do samego tematu zaś, to tak jak napisał nospor, dane które chcesz wyświetlić to dane tabelaryczne więc lepiej użyć do nich zwykłych tabelek zamiast się bawić z układaniem div-ów.

A mówił ktoś o wylatywaniu z indeksu google? Treść tabeli nie jest przetwarzana przez bota... Stronę sobie buduj jak chcesz, tylko żebyś miał świadomość jak to później wygląda w wyszukiwarkach. Rozkład słów kluczowych, itd.
Crozin
Cytat
Treść tabeli nie jest przetwarzana przez bota...
Nie wypisuj głupot - wprowadzasz ludzi w błąd.

@Baku12345: Użycie tabel jest tu jak najbardziej wskazane.
Baku12345
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, właśnie o to mi chodziło. W takim razie stronę zrobię na divach, a listę tematów forum i odpowiedzi na tabelkach.
Malukaz
ewentualnie do divów wklej
  1. style="float: left;"
Baku12345
Cytat(Malukaz @ 15.11.2013, 01:08:46 ) *
ewentualnie do divów wklej
  1. style="float: left;"

Pierwotnie tak zrobiłem, tylko tu jest jeszcze tego typu problem, że komórki tabeli się ładnie dostosowują do długości najdłuższego tekstu

1. -------------------------------------------------------
  2. | Jakiś nick | Wypowiedź | edytuj/usuń |
  3. -------------------------------------------------------
  4. | Jakiś nick drugi | Wypowiedź druga | edytuj/usuń |
  5. -------------------------------------------------------
  6. | Jakiś nick trzeci | Wypowiedź trzecia | edytuj/usuń |
  7. -------------------------------------------------------

a div-y nie, i trzebaby było oprócz float: left ustalić jeszcze szerokość dla każdego div-a. Inaczej tabela wyglądałaby jakoś tak

1. -------------------------------------------------------
  2. | Jakiś nick | Wypowiedź | edytuj/usuń |
  3. -------------------------------------------------------
  4. | Jakiś nick drugi | Wypowiedź druga | edytuj/usuń |
  5. -------------------------------------------------------
  6. | Jakiś nick trzeci | Wypowiedź trzecia | edytuj/usuń |
  7. -------------------------------------------------------
zegarek84
Cytat(Baku12345 @ 15.11.2013, 03:00:19 ) *
...
a div-y nie, i trzebaby było oprócz float: left ustalić jeszcze szerokość dla każdego div-a. Inaczej tabela wyglądałaby jakoś tak
...

http://www.w3.org/TR/CSS2/tables.html#table-display
Cytat
The default style sheet for HTML4 in the appendix illustrates the use of these values for HTML4:

Kod
table    { display: table }
tr       { display: table-row }
thead    { display: table-header-group }
tbody    { display: table-row-group }
tfoot    { display: table-footer-group }
col      { display: table-column }
colgroup { display: table-column-group }
td, th   { display: table-cell }
caption  { display: table-caption }

http://www.w3schools.com/cssref/pr_class_display.asp
Cytat
Note: The values "inline-table", "table", "table-caption", "table-cell", "table-column", "table-column-group", "table-row", "table-row-group", and "inherit" are not supported in IE7 and earlier. IE8 requires a !DOCTYPE. IE9 supports the values.

http://sample.me.uk/blog/post/css_table_issues_on_tablets
http://quirksmode.org/css/css2/display.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.