Hej,
Tak mogę ale łączenie z serwerem w sieci lokalnej nic mi nie daje bo wciaz wyświetla mi adres lokalny.
dopiero gdy łączę się z zewnątrz podaje mi adres którego potrzebuję

i kółko się zamyka bo nie będę sprawdzał adresu z zewnątrz tymbardziej gdy się zmieni i go poprostu nie znam. Dlatego szukam sposobu na sprawdzenie po stronie serwera jaki jest adres ( w przypadku zmiany) i automatycznie wysłanie go na mojego maila

Sporo czasu upłynęło od kiedy napisałem tego posta,
sporo się dowiedziałem i nauczyłem

I tak oto po wielu minutach i szeregu prób powstał skrypcik:
Podpięty do Crona i uruchamiany co 30 minut sprawdza IP, jeśli się zmieniło od poprzedniej próby zapisuje do bazy i wysyła email pod wskazany adres.
// =========== IP test =============
include('connection.php');
$aktualna_data = date('Y-m-d H:i:s'); // =========== sprawdzenie =========
$ostatni_ip = mysql_query("SELECT * FROM ipki ORDER BY id DESC LIMIT 1"); if ($row['ip_adr'] != $zewnetrzne_ip && $zewnetrzne_ip != ''){
mysql_query("INSERT INTO ipki (ip_adr,data_zmiany) VALUES ('$zewnetrzne_ip','$aktualna_data')"); // =========== e-mail ==============
mail('tutaj@adres.email', 'New IP: '.$zewnetrzne_ip, 'New IP: '.$zewnetrzne_ip,'From: od@kogo.email'); }
Działa wyśmienicie:) Ponadto, zapisuje mi do bazy każdorazowo ( w celach oczywiście edukacyjnych/statystycznych bo żadnego zastosowania poza tym jednym nie widzię

chyba, że żeby pokazać operatorowi jak bardzo do bani jest jego usługa)
Tak więc problem mojego zmiennego IP został ostatecznie rozwiązany.
Dziękuję za podpowiedzi, sugestie i słowa potępienia