Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Odpowiednie ułozenie divów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hosiek
Mam 4 divy. wszystkie ustawiają sie na stronie obok siebie a jeżeli rozdzielczość ekranu jest mniejsza, dalsza częśc pojawia się poniżej.
Problem jest w tym iż divy mają różne wysokosci, w zależności od zawartosci. A div poniżej robi spory odstęp.
Czyli problem wygląda tak, Kiedy div jeden ma mniejszą wysokosc niz div dwa czy tam trzy, to div 4 pojawia sie na dole z odstępem a nie dopasowywuje sie do góry. Wygląda to tak.
  1. [div1][div2][div3]
  2. [div2][div3]
  3. [div4]

A powinno wyglądać tak.
  1. [div1][div2][div3]
  2. [div4][div2][div3]
q3trm
Zapewne masz ustawione min-height na divy, spróbuj ustawić wartość minimalną np: min-height:10px wtedy nie będzie pustego odstępu o ile nie masz padding ustawionego.

Jeżeli nie, to wrzuć style diva.
Hosiek
wysokosci nie mam w ogóle ustawionej, min-height nie pomaga(bez paddingu to samo).

oto css diva

1. margin: 5px;
  2. padding: 10px;
  3. width: 380px;
  4. background: #F1f1f1;
  5. float: left;
  6. border: solid 1px #E0E0E0;
q3trm
Łącznie divy mają 1158px szerokości trzymasz je w jakimś kontenerze?, jeżeli tak, to powinien mieć taką szerokość. Spróbuj dodać display: inline-block; każdemu div'owi, jeżeli to nie pomoże zwiększ minimalnie wielkość kontenera nadrzędnego 1-3px.
Hosiek
kontener nadrzędny ma 100%.
Po uzyciu display: inline-block; uzyskalem taki efekt
  1. [div2][div3]
  2. [div1][div2][div3]
  3. [div4]

//Edit::Problem rozwiązałem nieco innym ułozeniem divów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.