Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]sortowanie tablicy JQ
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RaVq3K
Witam serdecznie mam problem a mianowicie chciał bym posortować moją tablice przy użyciu JQ

tablica wygląda tak:

Array
(
[1] => Array //1 To jest dzień tygodnia w moim przypadku Niedziela
(
[wartosc] => 3292.2300000000055
[nazwa] => Niedziela
[procent] => 13.39
)

[2] => Array//Poniedziałek
(
[wartosc] => 5077.8900000000085
[nazwa] => Poniedziałek
[procent] => 20.65
)

[3] => Array//Wtorek
(
[wartosc] => 4393.820000000006
[nazwa] => Wtorek
[procent] => 17.87
)

itd.

Ale chciał bym aby moja tabelka była posortowana bez użycia PHP bo wiem że można musi być w JQ aby zaczynało się od Poniedziałku do Niedzieli

smile.gif
jacobson
najpierw musisz przekazac tablice php do javascript. Mozesz pobrac ja jako json na przyklad. Potem jedyne co musisz zrobic to Zapisac sobie 1 element w tymczasowej zmiennej, zrobic array_shift (usunie 1 element) i array push element ktory zapisales (doda go na koncu) i juz smile.gif
RaVq3K
Mhm widzę że to wydaję się prostsze niż myslałem tylko chodzi oto że nigdy nie używałem tego języka więc można by chociasz powiedzieć jak robić tego json
?a reszte wygoogoluje?
jacobson
Musisz jakos pobrac zmienne PHP (backend) do javascript (frontend). Sprobuj $.ajax jquery i w success callback mozesz zwrocic sobie tablice. (pamietaj o podaniu dataType: 'json'). Skkrypt php ktory podasz w url ma zwracac tablice w postaci echo json_encode($tablica). Odwolujesz sie do niej poprzez data <- (parametr funkcji success) - data.klucz_tablicy.

tutaj jest przyklad shiftowania w javascripcie
http://www.w3schools.com/jsref/jsref_shift.asp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.