Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] link z newsletterem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maxxuell
Cześć,
udało mi się zrobić prosty newsletter, który dodaje mi unikalne ID i adres e-mail do bazy danych - zwykły formularz na stronie.

Mam teraz pytanie czy jest możliwość przygotowania dwóch linków, które bym dawał w wiadomości, a które by robiły:

1. Zapisz się do newslettera - po kliknięciu w link adres odbiorcy dodawał by się do bazy danych
2. Usuń z newslettera - analogicznie adres odbiorcy kasował by się z bazy danych

Z góry dziękuję za pomoc
freemp3
Cytat
Zapisz się do newslettera - po kliknięciu w link adres odbiorcy dodawał by się do bazy danych

Po co ktoś ma się drugi raz zapisywać do tego samego newslettera?

Zrobienie takiego mechanizmu nie jest szczególnie trudne. Podajesz po prostu użytkownikowi adres url pod którym będzie akcja zapisu / usunięcia. Dodatkowo podajesz także adres e-mail oraz dla bezpieczeństwa jakiś losowy hash. Chodzi o to, żeby zabezpieczyć skrypt przed przypadkowym dodaniem / usunięciem adresów e-mail.
Podczas wysyłania adresu generujesz hash, który w bazie przypisujesz do danego adresu e-mail. Później przy wywołaniu odpowiedniej akcji sprawdzasz czy ten w bazie zgadza się z tym podanym w adresie url. Jeśli tak to wykonujesz odpowiednią akcje, a jeśli nie wyświetlasz stosowny komunikat
Maxxuell
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy.

Wysyłając różne maile chciałbym mieć w stopce link np. zapisz się do newslettera.

Po kliknięciu w link osoba zostaje dodana do newslettera bez wpisywania jakichkolwiek danych.
freemp3
Cytat
Po kliknięciu w link osoba zostaje dodana do newslettera bez wpisywania jakichkolwiek danych.

Może lepszym rozwiązaniem będzie po prostu przekierowanie na formularz z uzupełnionym polem adresu e-mail? Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jeśli użytkownik sam kliknie dodaj w formularzu niż, gdy zostanie od tak zapisany po kliknięciu. Po drugie istnieje możliwość przypadkowego kliknięcia w link lub swego czasu istniały dodatki do przeglądarek przyśpieszające ładowanie stron, które wcześniej w tle otwierały wszystkie linki na oglądanej stronie. Więc użytkownik może nawet nie wiedzieć, że został zapisany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.