Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne tworzenie kolumn w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ZenekN
Cześć zastanawiam się jak rozwiązać tworzenie samoistne(automatyczne) kolumn.

Chodzi o to że piszę małą aplikację do wprowadzania faktur zakupowych.
Problem polega na tym że czasami faktura zakupowa ma 5 pozycji czasami 20 pozycji albo nawet 100 pozycji (czyli 100 pól input lub wartoci)
Wiem jak z poziomu javascript wprowadzić rozwiązanie do automatycznego tworzenia pól o nazwie

1. Dodaj kolejne pole

1. name="kolumna1",
  2. name="kolumna2",
  3. name="kolumna3",
  4. name="kolumna4",
  5. name="kolumna5",
  6. name="kolumna6",
  7. name="kolumna7",
  8. name="kolumna8",
  9. name="kolumna9",
  10. name="kolumna10",
  11. itd..

Problem dotyczy że nie wiem jak wtedy rozwiązać problem z bazą danych do tworzenia kolejnych kolumn w bazie.
ctom
poczytaj... poszukaj np. na github jak to się projektuje - definitywnie to się tak nie robi!!
wujek2009
Najlepiej byłoby stworzyć nową tabelę i tam trzymać identyfikator + wartość danego inputa. Czyli najpierw dodajemy JS'scriptowo nowe pole i po zatwierdzeniu (submit) wprowadzamy do bazy nowo utworzone pola.
ZenekN
Czyli rozumiem że dodawać wszystkie produkty do jednej tabeli po narastającym id smile.gif
Z tym że nie mam pomysłu jak mógłbym rozdzielić lub znaleźć powiązanie produktów dla pętli aby potem odpowiednio przeglądać faktury.
ctom
z tego naprawdę się duuużo nauczysz jak to zrobić
ZenekN

Ktoś pomoże ? smile.gif

jak uzyskać taki efekt aby liczba cechy to był id faktury ?

Pyton_000
Najpierw zapisujesz dane ogólne faktury, pobierasz ID i zapisujesz pozycje wstawiając ID do pola np invoice_id
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.