Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Kilka danych z checkbox w jednym polu bazy?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
kukix
Witam.
Mam problem z zapisaniem do jednego pola bazy kilku danych z checkboxa.

Posiadam checkboxy, kóre posiadają wartości 1 2 3 4 i 5.

teraz mam tabele w bazie, gdzie są wpisuy

ID, NAZWA , POLE CHECKBOX
1, WPIS_1, 2 i 3
2, WPIS_2, 2
3, WPIS_3, 1 i 3
4, WPIS_4, 1 i 2
5, WPIS_5, 2

Prosze mi podpowiedziec, jak przetrzymywac te dane, żebym mógł sobie łatwoe wybrac wpisy, których to ple check box wybosi np 2 ?

Próbowąłem kiedys zapisywac z uzyciem średnika czyli np: ";2;3;" i później wyszukac LIKE "%;2;%", jednak ma to być na stronie głownej a dyrektywa LIKE jest mało wydajna. Jest jakiś inny sposób?
mmmmmmm
Normalizacja
Crozin
W zależności od tego co tam konkretnie ma się znajdować, powinieneś albo rozbić to na dwie tabele połączone relacją jeden-do-wielu jak sugeruje @mmmmmm - niemal zawsze jest to jedyne poprawne i szybkie rozwiązanie, albo skorzystać z typu SET dla kolumny, która ma przechowywać wiele wartości oraz funkcji FIND_IN_SET() przy wyszukiwaniu.
kukix
Cytat(Crozin @ 4.12.2013, 17:20:09 ) *
W zależności od tego co tam konkretnie ma się znajdować, powinieneś albo rozbić to na dwie tabele połączone relacją jeden-do-wielu jak sugeruje @mmmmmm - niemal zawsze jest to jedyne poprawne i szybkie rozwiązanie, albo skorzystać z typu SET dla kolumny, która ma przechowywać wiele wartości oraz funkcji FIND_IN_SET() przy wyszukiwaniu.

Dziekuje za konkretną odpowiedź.

Czy mógłbyś jeszcze podpowiedziec, który sposób byłby wydajniejszy?.
Nigdy nie stosowałem kolumna typu SET i troche boje się nowego smile.gif problem tez jest dosyc pilny i nie mam zbyt duzo czasu na badania :/
nospor
Jesli chodzi o wyszukiwanie to zapewne bedzie lepsza dodatkowa tabela.

Jesli chcesz nadal wszystko miec w jednej kolumnie to tutaj to dosc szczegolowo opisalem:
http://nospor.pl/opcje-dwuwartosciowe-przechowywanie.html
kukix
Cytat(nospor @ 4.12.2013, 17:40:59 ) *
Jesli chodzi o wyszukiwanie to zapewne bedzie lepsza dodatkowa tabela.

Jesli chcesz nadal wszystko miec w jednej kolumnie to tutaj to dosc szczegolowo opisalem:
http://nospor.pl/opcje-dwuwartosciowe-przechowywanie.html

Dziekuje z podpowiedz.
Temat będe musiał na spokojnie rozpracowac.
Obenie dodałem dwie komórki z danymi i to wystarczyło, w wolnej chwili zapoznam się z tym arrttkułem.
Dziekuje jeszcze raz Panowie za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.