Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][JavaScript]Otwieranie podstron w stronie głównej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
beher83
Witam

Chciałbym sie zapytać jak to zrobić bo nie moge nigdzie znaleźć, a mianowicie...
Mam plik menu.php gdzie znajdują się wszystkie linki typu o mnie, kontakt itd. W index.php mam odnośnik do menu.php (require 'menu.php';) w sekcji <div id="menu">. I teraz pytanie jak zrobić by na stronie głónej po wciśnieciu np kontakt.php wczytało konakt do np <div id="section"> a nie przenosiło mnie do tej podstrony i otwierało w nowej karcie. Jak troche zagmatwałem to dajcie znać sproboje jakoś inaczej to wyjaśnić. ale mam nadzieje że dacie rade.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
mar1aczi
Cytat(beher83 @ 5.01.2014, 13:08:09 ) *
...wczytało konakt do np <div id="section"> a nie przenosiło mnie do tej podstrony i otwierało w nowej karcie.
...

Wygląda na to, że w linkach w menu używasz "target".
Pokaż kod, jak masz to teraz.
beher83
<a href="script/add_player.php"><p>Add Players</p></a></div>

target nie uzywalem...wiec chyba jest domyslnie ustawiony _blank. wiem ze mozna uzyc targetu do ramek ale w stronie uzywam css do ukladu stron wiec nie che ramek uzywac...

a to moj index:

<body>
<div id="center">
<div id="menu">
<?php
require 'menu.php';
?>
</div>
<div id="section" >
</div>
</div>
</body>
Turson
Generuj podstrony w #section na podstawie parametru $_GET w adresie. Info znajdziesz w google
beher83
Dzięki turson, poszukalm poszperalem, troche mi nie działało ale zrobiłem. Oto rezultat jak by ktoś szukał czegoś podobnego wink.gif

com twój link jest spoko, pewnie kiedyś i tak coś takiego bede potrzebował ale teraz nie o to chodziło..

Oto rezultat jak by ktoś szukał czegoś podobnego wink.gif
oto index.php:
  1. <html>
  2. <body>
  3. <div id="menu">
  4. <?php
  5. require 'menu.php';
  6. ?>
  7. </div>
  8. <div id="content" name="center_frame">
  9. <?php
  10. include 'engine.php';
  11. ?>
  12. </div>
  13. </div>
  14. </body>
  15. </html>

oto engine.php:
  1. <?php
  2. if (isset($_GET['go'])){
  3. $go = $_GET['go'];
  4. if (is_file("script/$go.php"))
  5. {
  6. include("script/$go.php");
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo"<h1>404</h1> Nie ma takiej strony!";
  11. }
  12. } else include 'script/home.php';
  13. ?>

w ten sposób wystarczy plik strony tylko wrzucić do katalogu script a w menu.php linki adresować w ten sposób:

<a href="index.php?go=kontakt"><p>Kontakt</p></a>

oczywiście w script istnieje kontakt.php

Mam nadzieję że komuś to pomoże wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.