tomek194
9.01.2014, 13:22:39
Witam serdecznie szacowne grono
Mój problem dotyczy wysyłania formularzy ze strony www wprost na adres mailowy.
Dotychczas funkcjonalność ta działała w oparciu o mailer-deamon. Niestety wysyłanie maili z serwera za pomocą mailer-deamon zostało zablokowane.
Admin serwera (który nie zna się kompletnie na php) poradził mi abym w swoim kodzie zmienił ustawienie z wysyłania za pomocą mailer-deamon na wysyłąnie z konkretnego adresu mailowego dostępnego na tym serwerze.
Moje pytanie jest następujące: czy to jest w ogóle możliwe za pomocą funkcji mail? Czy ona zawsze korzysta z mailer-deamon? Czy jest inne rozwiązanie tego problemu?
Pzdr
Tomek
timon27
9.01.2014, 16:08:17
Funkcja mail() nie ma takiej możliwości.
Zainstaluj wtyczkę, np. phpmailer.
To dosłownie kilka dodatkowych plików na serwerze, a kod wysyłania maili jest prosty.
O wiele łatwiej wtedy np. użyć base64, dodać załącznik, czy właśnie wysłać za pomocą smtp.
tomek194
10.01.2014, 14:46:16
Witam
Dziękuję bardzo za podpwoiedz. Ta wtyczka, ten phpmailer, ma być zainstalowana na serwerze? Może to zrobić tylko administrator serwera czy wystarczy, że zrobię to ja np. na jakimkolwiek koncie na tym serwerze?
Pzdr
Tomek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.