Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] 'Automatyczny' odnośnik do podstrony?id=ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
heaton124
Witam, cześć.
Prawdopodobnie niezbyt celnie nazwałem temat, ale nie wiedziałem jak zatytułować go inaczej. Do sedna:

Stworzyłem tabelę która sczytuje elementy z bazy danych, a każdemu elementowi 'stworzyłem podstronę', oczywiście na zasadzie przykład.com/cos?id=ID. W .htaccesie elegancko przerobiłem to już na przykład.com/cos/ID i została ostatnia rzecz - w tabeli wyników chciałbym dać odnośnik do danej podstrony. Dla przykładu (skróciłem maksymalnie kod):
  1. while ($rekord = mysql_fetch_assoc($result)) {
  2. echo "<td>" . $rekord['flag'] . "</td><td>" . $rekord['name']
  3. }

Chciałbym, aby po kliknięciu na $rekord['name'] przenosiło mnie na podstronę z właśnie tym elementem. Próbowałem przeróżnie, chciałem korzystać z $rekord['id'], podstawiałem zmienną
  1. $id = mysql_real_escape_string($_GET['id']);
, czy też po prostu odczytać element 'id' z bazy danych i go tam podstawić, ale chyba za duży ze mnie gamoń.

Nie liczę na gotową linie kodu (chociaż byłoby miło, bo to pewnie banalne wstydnis.gif ), za każdą pomoc będę wielce wdzięczny.
mar1aczi
Jeśli w zapytaniu pobrałeś id, to powinno działać
  1. echo "<td>" . $rekord['flag'] . "</td><td><a href=\"http://przyklad.com/cos/" . rekord['id'] . "\">" . $rekord['name'] . "</a>";
heaton124
Dzięki, oczywiście działa, tylko zabrakło Ci dolara przed "rekord['id']".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.