Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyświetlaniem elementów tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Moby
Dlaczego taki kod wyświetlający zawartość tablicy:

1. <?php
  2.  
  3. $tabl = $dat[2004][11][09]; 
  4. echo &#092;"$tabl\"; 
  5.  
  6. ?>

wyświetla zawartość takiego elementu:

$dat[2004][11][0]

zamiast:

$dat[2004][11][09]

Jak można to poprawić?
sf
strzelam... $dat[2004][11][9] ? tongue.gif
Moby
Cytat(sf @ 2004-11-09 18:29:27)
strzelam... $dat[2004][11][9] ? tongue.gif

No tak, ale jak jednak potrzebuję tego zera przed dziewiątką? smile.gif
Czy da się zrobić tak, żeby nie ucinała się cyfra po zerze? I dlaczego w ogóle tak sie dzieje?
sf
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Moge co najwyzej wymyslic teorie. Sprobuj inaczej rozwiazac ten problem, moze nie potrzebujesz takiej rozbudowanej tablicy i mozna to wszystko inaczej robic... Pozatym formatowanie date tez generuje liczby bez 0 na poczatku, mozna sobie wybrac.
Moby
Cytat(sf @ 2004-11-09 18:38:42)
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Moge co najwyzej wymyslic teorie. Sprobuj inaczej rozwiazac ten problem, moze nie potrzebujesz takiej rozbudowanej tablicy i mozna to wszystko inaczej robic... Pozatym formatowanie date tez generuje liczby bez 0 na poczatku, mozna sobie wybrac.

Oczywiscie mozna pozbyc sie zera i mozna wygenerowac date bez niego... i prawdopodobnie tak zrobię, ale jestem ciekawy dlaczego tak się dzieje.

Podczas prób okazało się, że w takim kodzie:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $rok = date(Y); //2004
  5. $miesiac = date(m); //11
  6. $dzien = date(d); //09
  7.  
  8. echo $rok.$miesiac.$dzien;
  9.  
  10.  
  11. ?>

również ucięło się "9" po cyfrze zero. Pomogło wstawienie zmiennych w cudzysłowia. Ale taki manewr nie chce działać na tablicy...
sf
- No tak, po co pisać skrypt, lepiej sobie pofilozofować ;] Kiedyś też tak miałem.
- Dlaczego już nie masz?
- Programowanie mnie wciągneło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.