Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][PHP] Struktura strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Witam,
Muszę przyznać, że z moimi projektami wskoczyłem na głęboką wodę.
Tworzę grę przeglądarkową i dodaje do niej ciągle świeże rzeczy których na bieżąco się uczę.
Zastanawia mnie jednak czy nie popełniam jakichś błędów, których będę potem żałował.
Choci mi tutaj o generalną strukturę strony.
Np. stworzyłem oddzielny folder który miał być skrypty php, jednak dodaję do niego niemal wszystko, menu, footer, wszystko dałem do oddzielnych plików które są wywoływane za pomocą REQUIRE. Czy to ma sens, lub ma jakieś wady?
Teraz każda podstrona zwyczajnie ma kilka linijek kodu i ładnie wygląda to z mojej perspektywy.
Do tego zastanawia mnie moja nawigacja po stronach. Mam na myśli odnośniki do poszczególnych stron, robiłem je do tej pory tak typowo, czyli napis z dołączonym linkiem i tyle. Spotkałem się dzisiaj z zastosowaniem w tym celu funkcji switch i includowanie poszczególnych podstron. Jaki to ma sens? ale wtedy co z plikami css?
Zastanawia mnie też wielojęzykowość strony, może powininem używać zmiennych, zamiast zwykłych paragrafów html? w razie zmiany języka zwyczajnie zmienna się podmieni i zostanie wprowadzony inny język, zamiast dennego kopiowania wszystkich podstron milion razy.
Czy istnieją jakieś uniwersalne schematy, których powinno się trzymać? Albo chociaż rzeczy, których powinno się unikać?
Eh chyba za dużo pytań zadaję, ale siedząc przy komputerze tak bardzo dużo chciałbym uczyć sięjak najwięcej, jednak nie wszystko da siętak od razu pojąć czytając milion rzeczy krok po kroku
ghost1511
Cytat(Terrorizer @ 11.02.2014, 01:37:37 ) *
Np. stworzyłem oddzielny folder który miał być skrypty php, jednak dodaję do niego niemal wszystko, menu, footer, wszystko dałem do oddzielnych plików które są wywoływane za pomocą REQUIRE. Czy to ma sens, lub ma jakieś wady? ale wtedy co z plikami css?

Nie wydaje mi się żeby były jakiekolwiek przeciwskazania. Jedyne co może przeszkadzać po czasie to to, że po prostu zaczniesz się gubić. Lepszą praktyką jest np grupowanie plików tematycznie np. osobny folder na css, obrazy itd. itp.

Teraz każda podstrona zwyczajnie ma kilka linijek kodu i ładnie wygląda to z mojej perspektywy.
Do tego zastanawia mnie moja nawigacja po stronach. Mam na myśli odnośniki do poszczególnych stron, robiłem je do tej pory tak typowo, czyli napis z dołączonym linkiem i tyle. Spotkałem się dzisiaj z zastosowaniem w tym celu funkcji switch i includowanie poszczególnych podstron. Jaki to ma sens?

Podaj przykład.

Zastanawia mnie też wielojęzykowość strony, może powininem używać zmiennych, zamiast zwykłych paragrafów html? w razie zmiany języka zwyczajnie zmienna się podmieni i zostanie wprowadzony inny język, zamiast dennego kopiowania wszystkich podstron milion razy.

W dużym skrócie tak to działa smile.gif

Czy istnieją jakieś uniwersalne schematy, których powinno się trzymać? Albo chociaż rzeczy, których powinno się unikać?

Zbyt ogólne pytanie chyba, żeby odpowiedzieć jednoznacznie.
Eh chyba za dużo pytań zadaję, ale siedząc przy komputerze tak bardzo dużo chciałbym uczyć sięjak najwięcej, jednak nie wszystko da siętak od razu pojąć czytając milion rzeczy krok po kroku

Nie od razu Rzym zbudowano smile.gif Im więcej piszesz tym więcej się dowiadujesz. Dlaczego taki a nie inny wzorzec jest dobry, a dlaczego ten inny akurat jest niedobry. Często jest też tak, że po czasie coś przestaje się sprawdzać, co do tej pory było wystarczające.

Twoje pytania są tak ogólne, że można by dać dowolną odpowiedź wink.gif
Martin-ZG
PHP: Game Framework Tutorial

Na samym dole strony masz tutorial do zrobienia szkieletu strony pod grę. To powinno dać ci odpowiedź na większość pytań, które zadałeś w tym wątku. Uniwersalne schematy to są tak zwane wzorce projektowe np. bardzo popularny MVC (Model-View-Controler).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.