Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]skaczący napis absolute
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Witam,
Mam na każdej podstronie dodany footer, który zawiera właściwie tylko jeden link (napis "contact").
Pomimo wartości absolute, skacze on na różnych podstronach, wyraźnie widać gdy się między nimi przełącza ,że raz jest wyżej, raz niżej, mimo tego ,że każdy arkusz css zawiera dla tego footera takie same wartości:
Kod
footer{
font-size:12px;
position: absolute;
bottom:10px;
right:300px;
color:white;
}
Turson
Pokazałbyś jakieś demko.
Terrorizer
Jak już wyżej wspomniałem, chodzi o napis "contact" na dole.

PrinceOfPersia
Cytat
Pomimo wartości absolute, skacze on na różnych podstronach,

kliknij w przeglądarce prawym przyciskiem na ten link "kontakt" i wybierz z menu kontekstowego "Zbadaj element" albo podobną opcję.
I pobaw się tym, powinny ci się na kolorowo zacząć wyświetlać obszary i marginesy konkretnych elementów jak najedziesz na taga w inspektorze. To ułatwia często debugowanie cssa.

dla mnie to wygląda jakby położenie i rozmiar innych elementów wpływało na jego pozycję. Względem którego elementu on jest pozycjonowany? Wrzuciłbyś działającą wersję albo cały kod.
Terrorizer
Nie mam zielonego pojęcia jak to sięstało, ale poszedłem spać, potem wstaje rano... a tu wszystko gra biggrin.gif
Bóg naprawił mój kod na spaniu biggrin.gif dziękuję biggrin.gif
L0k0
Witam!

Marne szanse, że się to naprawiło samo. Zasada absolute jest prosta:
1. ustawiasz sobie obiekt na absolute, który ma gdzieś być.
2. ustawiasz sobie obiekt na relative, wobec którego pozycjonowany ma być powyższy element.

Jeśli chcesz, by element był zawsze w tym samym miejscu musisz go wypozycjonować wobec np. body albo innego głównego div'a.

Od siebie dodam, że jest to ogólnie kiepski pomysł, by używać absolute do tego typu rozwiązań.
Robisz sobie po prostu div i w stylach dajesz: clear:both. Dzięki temu element będzie zawsze na spodzie.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.