Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Wszystkie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
markuz
Witam,

Potrzebuję tabeli w bazie danych która będzie mogła przechowywać wszystkie znaki głównie chodzi mi o języki: Polski, Angielski, Rosyjski, Niemiecki w przyszłości także Arabski, Chiński itp.

W jaki sposób to zrobić? Czy baza MySQL będzie potrafiła przechować takie znaki? Czy trzeba je będzie przechowywać w inny sposób i potem za pomocą PHP je prze-konwertować?
nospor
Cytat
Polski, Angielski, Rosyjski, Niemiecki
Utawiasz kodowanie na utf8 i po sprawie.
Czy zadziala to na chinski - nie wiem, tam moze trzeba bedzie uzyc utf16? Ale to teraz zgaduje, nie zaglebialem sie tak daleko
markuz
A któryś konkretny utf8? Ustawiłem utf8_bin i nawet polskie znaki nie działają..
Wszystko ustawiłem na utf8 i utf8_bin, zarówno głównie w bazie danych jak i w konkretnej bazie danych i w konkretnej tabeli.

Przy modyfikacji rekordu MySQL (z poziomu PhpMyAdmin 4.0.4.1) zwraca: Warning: #1366 Incorrect string value: '\xC5\x82ugo\xC5...' for column 'name' at row 1 (Przy użyciu słowa długość).

Może użyć innego mechanizmu składowania danych? Aktualnie używam InnoDB.

Wiem, że temat ze znakami był poruszany na forum wiele razy, dużo tematów przeglądałem - być może nie wszystkie. Rozwiązania nie znalazłem.

nospor
utf8_general_ci
markuz
Zmieniłem ręcznie na utf8_general_ci - nic nie dało.

Potem zapytaniem:
  1. ALTER TABLE pg_settings DEFAULT CHARACTER SET utf8 DEFAULT COLLATE utf8_general_ci;

Nadal zwraca ten sam błąd.
nospor
No ale jesli tabele tworzyles wczesniej, to i pola maja stare collate ustawione.
Musisz teraz dla kazdego pola z osobna zmienic.
No i zakladam, ze laczyz sie potem z baza z kodowanie utf8 i ze przekazujesz dane we wlasciwym kodowaniu
markuz
Dzięki wielkie smile.gif Nigdy nie zwracałem uwagi na kodowaniem poszczególnych pól.

Dla potomnych:
Z kodowaniem utf8_general_ci działa Chiński, Arabski itp. chociaż niektórych znaków czasami brakuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.