Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grupowanie po dacie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cinamicom
Witam. Mam tabelę z datą np. 26.04.1991 09:31

Tych dat mam mnóstwo, dużo jest w tym samym dniu.

Potrzebuję pogrupować te daty (bez godziny i minuty) tylko pogrupować po dniu.

To jest przykladowa tabela.
26.08.1991 09:31
26.08.1991 09:32
23.08.1991 10:12
23.08.1991 11:31
23.08.1991 07:01

Chciałbym otrzymać efekt taki: 2, 3. Czyli zliczenie wszystkich rekordów i pogrupowanie ich na daty.

Pomoże mi ktoś? nie mam pojęcia jak mogę to zrobić.

timon27
  1. SELECT datepart('day',date),SUM(1) FROM tabela GROUP BY datepart('day',date)
Cinamicom
Sumowanie wraz z group by date daje mi wynik xxx ale nie pogrupował mi tego. Powinno być 1LICZBA, 2LICZBA, 3LICZBA, a jest wszystko razem.

@up nie da rady zrobić tego inaczej? Nie chciałbym edytować sobie szkieletu na zapytania. Bo mam tam zdefiniowanie zapytanie np: SELECT SUM($sum) from $table
timon27
JAkiego szkieletu?
szkielet bardzo cie ogranicza, przecież chcesz robić różne zapytania. Po co w ogóle szkielet?

"SELECT SUM($sum)"
To nie ma sensu.
jeśli $sum nie jest równa 1 to masz sumę przemnożoną przez $sum.
Cinamicom
Jest sens, wszystko działa w tym szkielecie jak należy. Skraca on czas pisania kodu. To co, da się coś zrobić?
markuz
1. Podaj struktrę tabeli/el
2. Podaj cel
Cinamicom
Tabelę dałem.

id, date, time

Cel? Jak mówiłem potrzebuję dodane wszystkie rekordy z tej samej daty. Jeśli mam 3 rekordy na 26.08.1993 - to = 3, jezeli mam do tego 3 rekordy 24.04.1995 - wtedy też 3 i powinienem dostać tak, [3],[3].

Robię statystyki odwiedzin strony na google chart.
Zigi
W Twoim przypadku nie lepsze będzie użycie COUNT https://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/counting-rows.html ? Chcesz zliczać ilość rekordów dla danej daty a sumować liczby.
trueblue
SELECT DATE(czas) AS dzien,COUNT(*) FROM tabela GROUP BY dzien
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.