Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wstawianie kodu wzamian za tag
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spacja
Witam,

mam totalną pustkę w głowie, nie wiem nawet pod jakim tematem szukać tego w google smile.gif

Potrzebuję zrobić następującą rzecz :

Mając edytor wyswig - zezwalam użytkownikowi na wstawienie swojego kodu. Czyli user tworzy statyczną stronę, i może w kodzie wstawić np.
Kod
<!-- MOJ_FORMULARZ --!>

MOJ_FORMULARZ - to statyczny kod PHP, utworzony odpowiednio wcześniej np.
Kod
<?php
echo '<form method="POST" action="">';
echo '<label for="test">TESTOWY LABEL</label><br />';
echo '<input type="text" name="test" />';
echo '<br /><input type="submit" value="dawaj dalej" />';
echo '</form>';
?>

I teraz przy wyświetlaniu strony, następuje 'odczyt','sparasowanie' tegoż tagu MOJ_FORMULARZ i zostaje wstrzyknięty odczytany z bazy kod PHP zawierający formularz smile.gif

ALBO

np. MOJ_FORMULARZ --> reprezentuje nazwę jakiegoś modułu - powiedzmy artykuły. Tworząc statyczną stronę, wrzucamy w jej kod ów tag, później podczas wyświetlania wyświetlane są newsy.

Nie oczekuję oczywiście gotowego rozwiązania - po prostu nie wiem czego szukać w google smile.gif
Pyton_000
str_replace, preg_replace
spacja
Prostota wypowiedzi aż boli, choć ... trafia w sedno biggrin.gif Sądziłem, że się to jakoś zwie np. wstawianie modułów na statycznych stronach etc. Wczoraj znalazłem.. że identyczne rozwiązanie zastosowano w 'LekkiCMS', dla zainteresowanych : lookać w core.php->replace() smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.