Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sala kinowa - schemat - wybor miejsca
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spiewak69
Witam
Zaczynam przgodę z PHP i MySQL na studiach i mam problem .
Nie wiem jak zrobić widok sali kinowej z możliwością kliknięcia w miejsce , zaznaczenie, zmiana jego statusu w bazie .
Proszę o podpowiedzi , sugestie.

Coś w stylu multikina lecz nie musi być takie samo dokładnie . Można checkboxem w jakiś sposób na pewno ale z drugiej strony jeśli nie będzie trudne w implementacji to estetyczniej by wyglądało jak na rysunku ... Proszę o podpowiedzi . Czego użyć , w jaki sposób, przykład , lub może kawałek kodu . Cokolwiek przydatnego.

pyro
Stwórz sobie tabelę miejsca, w którym każde miejsce ma swoją kolumnę i wiersz. Jak chcesz możesz je nawet pogrupować w działy (te oddzielne grupy na obrazku). W oddzielnej tabeli trzymasz zamówienia. Nie takie trudne, co?
spiewak69
Nie no pomysł ok, rozumiem jak,wiem jak ale jak kodem to zrobić ?
Tzn tabele zrobię sobie ale co mi to da ? Chodzi mi o zaznaczenie miejsca , podświetlenie go ze jest zaznaczone i następnie po kliknięciu na stronie jakiegoś tam sobie przycisku " DALEJ " prześle mi wartośc jakąś do bazy ktora zmieni w bazie danych status tego własnie miejsca na inny .
Dążę do tego że tabele umiem zrobić , nawet moge też w sumie tablicę zrobić - dwuwymiarową i pętle przelatującą po tym że zrobi mi kwadratową sale o jakim wymiarze ( w- wiersz , k- kolumna ) ale co z tym ?

np

powiedzmy że kliknąłem tam gdzie "x" i podświetliło mi to miejsce w jakis sposob i do tego prześle tego jakby współrzędne 2,2 i oznaczy jako zajęte .

Nie wiem czy potrafię przekazać o co mi chodzi biggrin.gif

Chodzi o to że nie wiem jak napisać to że mam np jakiś kwadracik i mogę go kliknąć , podświetli się . Przy czym mogę go zrobić w takiej tabeli/tablicy i oznaczyć jego ID bądź po prostu współrzędne .
Ghost_78
Ja bym to zrobił na ukrytych checkboxach.

Czyli jeżeli maszto w oparciu o tabelę:

1. <table class="room">
  2. <tr><td><input type="checkbox" name="miejsce[1.1]" class="place"></td>
  3. <td><input type="checkbox" name="miejsce[1.2]" class="place" ></td>
  4. .....
  5. </tr>
  6. ......

Potem ustawiasz sobie w css:

1. .room .place {display: none;}

I obsługa tego np w JQuery:

1. $($('.room .place').parent()).on('click',function(){
  2. // ... zaznacz/odznacz checkboxa
  3. // ... zmień styl dla danego <TD>
  4. });

To tylko szablon ale powinien zadzialac
lukaskolista
Robienie tego na ukrytych checkboxach jest bez sensu poniewaz... po co je ukrywac, skoro mozna po prostu zmienic ich wyglad i uzywac jak zwyklych checkboxow?
Ghost_78
Nie jestem expertem od CSS ale co z CSS2 ?
Jak byś to zrobił wlasnie dla CSS2 ?
lukaskolista
Wpisalbym w google "css checkbox image" i otrzymal mase informacji jak to zrobic
https://www.google.pl/search?q=css+checkbox...93&ie=UTF-8

Tutaj masz rozwiazanie
Ghost_78
Fajne, nie znałem wink.gif Z pewnością się przyda ta nowo nabyta wiedza... I faktycznie Twoje rozwiązanie lepiej rozwiązuje problem.
vonski
Cytat(lukaskolista @ 11.04.2014, 09:46:53 ) *
Wpisalbym w google "css checkbox image" i otrzymal mase informacji jak to zrobic
https://www.google.pl/search?q=css+checkbox...93&ie=UTF-8

Tutaj masz rozwiazanie

Najpierw pytasz po co ukrywać checkbox-y, po czym podajesz rozwiązanie polegające właśnie na ich ukrywaniu smile.gif
Poza tym :checked to właśnie CSS3.
Aczkolwiek rozwiązanie jak najbardziej trafne, tak się powinno stylować checkboxy - niemniej jednak jest to ich ukrywanie i korzystanie ze związku między labelem i checkboxem.
lukaskolista
Moze wyrazilem sie nieprecyzyjnie: chodzilo mi o nieklikanie w zadne parenty itp., po prostu wszystko zalatwiasz checkboxem + css zamiast js.
zegarek84
Cytat(lukaskolista @ 11.04.2014, 10:05:05 ) *
Robienie tego na ukrytych checkboxach jest bez sensu poniewaz... po co je ukrywac, skoro mozna po prostu zmienic ich wyglad i uzywac jak zwyklych checkboxow?

Cytat(lukaskolista @ 11.04.2014, 10:46:53 ) *
...
Tutaj masz rozwiazanie

może czepiam się słów ale dalej to są ukryte checkbox'y tylko inne rozwiązanie };->
lukaskolista
Moze czytaj, ze ktos juz zwrocil uwage i odpisalem, ze uzylem zlych slow smile.gif
celbarowicz
Podobne zadanie było już kiedyś na tym forum(chyba trybuny na stadionie lub teatr).
My tu gadu gadu, a spiewak69 pracyje samodzielnie lub śpi.
spiewak69
jestem jestem ...
Dzięki wszystkim za odpowiedzi , coś poszukam, poczytam i postaram się ogarnąć .
Poszukam też postu z trybunami smile.gif może coś też się znajdzie interesującego .

Pzdr

PS: Jeśli ktoś by mógł spojrzeć jeszcze na bazę danych do tego projektu i też coś doradzić to poproszę :
Temat: kino projekt bazy danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.