Mam dwie listy rozwijane z opcjami pobieranymi z tej bazy i problem polega na tym, że pierwsza lista wyświetla się poprawnie, a druga wyświetla się dopiero po odświeżeniu strony.
Czyli gdy odświeżę stronę, mam obie listy działające poprawnie i submit wysyła wszystkie informacje prawidłowo.
Dlaczego za pierwszym wejściem na stronę wyświetla mi pierwszą listę a drugiej nie? Jak to naprawić?
<form action="<?php $_PHP_SELF ?>" method="post"> <table> <!--pierwszy wiersz tabeli z polami do wybrania osoby i przedmiotu--> <tr> <td>Osoba: <select name="osoba_pozyczajaca" size="1"> <?php include "connect.php"; connection(); //zapytanie o pokazanie wszystkich osób $pokaz_osoby = "SELECT * FROM Osoby"; //wyswietlenie wszystkich osób w polu rozwijanym . '">' . $pozyczkobiorca['nazwa'] . '</option>'); } ?> </select> </td> <td>Przedmiot: <select name="przedmiot_wypozyczany" size="1"> <?php include "connect.php"; connection(); //zapytanie o pokazanie wszystkich przedmiotow $pokaz_przedmioty = "SELECT * FROM Przedmioty"; //wyswietlenie wszystkich przedmiotów w polu rozwijanym . '">' . $przedmioty['nazwa_przedmiotu'] . '</option>'); } ?> </select> </td> <td> <input type="submit" value="Dodaj" /> <input type="reset" value="Reset" /> </td> </tr> <!--drugi wiersz z polem tekstowym cel wypożyczenia--> <tr> <td> Cel pożyczki:<input type="text" name="cel_wypozyczenia" /> </td> </tr> </table> </form>