Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wysyłanie mail'a z serwera.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
NickOver
Siemka.
Mam coś takiego:
  1. $headers="MIME-Version: 1.0\r\n";
  2. $headers.="Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n";
  3. $content="<html><head><title>Aktywacja Konta</title</head>
  4. <body>
  5. TREŚĆ
  6. </body>
  7. </html>";
  8. if(mail($fmail, "Link Aktywacyjny", $content, $headers))
  9. {
  10. echo "Wysłano!";

$mail - z wyłenionego formularza.

Pokazuje mi info że wysłało, lecz na skrzynce nic nie mam.
Co robię źle' lub jakie usługi musze mieć właczone aby takie oś zadziałało?
Albo mógłby ktoś podesłać link do strony na której będzie wysyłanie maila bez funkcji mail() które będzie jasno i prosto wytłumaczone?

Z góry dzięki wink.gif

EDIT
Dodam że nie wyswietla zadnych błędów.
ZaXaZ
  1. mail($fmail, "Link Aktywacyjny", $content, $headers))
  2. if (mail($fmail, "Link Aktywacyjny", $content, $headers))
  3. {
  4. echo "Wysłano!";

głowy niedam ale if sprawdza głównie wartość, spróbuj tak jak wyżej, może zadziała.
Wazniak96
Popatrz. Mówisz, że $mail zawiera dane z formularza, a w funkcji mail używasz $fmail.
NickOver
Cytat(Wazniak96 @ 15.04.2014, 21:20:29 ) *
Popatrz. Mówisz, że $mail zawiera dane z formularza, a w funkcji mail używasz $fmail.

Chyba jest różnica między $mail a mail()?
$fmail to nazwa zmiennej, więc równie dobrze może tam być $a jeśli ona zawiera maila.
Wazniak96
Cytat
$mail - z wyłenionego formularza.

Kolego o to mi chodzi. Czyli z twojego opisu wynika, że zmienna $mail zawiera adresata a nie $fmail.

@ZaXaZ
Cytat
głowy niedam ale if sprawdza głównie wartość, spróbuj tak jak wyżej, może zadziała.

Chyba logiczne ze if sprawdzi wartość jeśli funkcja coś zwraca. A jeśli nie wiesz co zwraca to już poświęć te 30 sek i spójrz w manuala....

[quote] ZwracaTRUE jeśli e-mail został zaakceptowany do wysłania, w przeciwnym przypadku zwracaFALSE.[ /quote]
NickOver
Cytat(Wazniak96 @ 15.04.2014, 21:39:56 ) *
Kolego o to mi chodzi. Czyli z twojego opisu wynika, że zmienna $mail zawiera adresata a nie $fmail.

Ok, zwracam honor wink.gif Ale mail jest w zmiennej $fmail.
Jakieś inne pomysły?
mlawnik
Działający sendmail?
ZaXaZ
Cytat(Wazniak96 @ 15.04.2014, 21:39:56 ) *
Chyba logiczne ze if sprawdzi wartość jeśli funkcja coś zwraca. A jeśli nie wiesz co zwraca to już poświęć te 30 sek i spójrz w manuala....

Cytat
ZwracaTRUE jeśli e-mail został zaakceptowany do wysłania, w przeciwnym przypadku zwracaFALSE.

No właśnie, jeśli został wysłany (w "teście"), ale czy został wysłany niewiadomo ;p, dlatego też pisałem żeby sprawdzić wyżej normalnie,
jeżeli wyśle bez if'a to niema błędu, ja tam nie wiem nic żeby if z mailem wysłał go zamiast sprawdzić jako test co zwróci..
NickOver
Cytat
No właśnie, jeśli został wysłany (w "teście"), ale czy został wysłany niewiadomo ;p, dlatego też pisałem żeby sprawdzić wyżej normalnie,
jeżeli wyśle bez if'a to niema błędu, ja tam nie wiem nic żeby if z mailem wysłał go zamiast sprawdzić jako test co zwróci..

Wywaliłem tego if'a na wszelki. Zero maili.

Z pliku php.ini
  1. [mail function]
  2. ; XAMPP: Comment out this if you want to work with an SMTP Server like Mercury
  3. ; SMTP = localhost
  4. ; smtp_port = 25

Mercury jest włączony, port 25 "działa".
mlawnik
Zrób plik mail.php z tylko i wyłącznie funkcją mail() do ciebie, z twoim tematem i treścią i sprawdź czy dojdzie.
NickOver
Cytat(mlawnik @ 15.04.2014, 22:02:12 ) *
Zrób plik mail.php z tylko i wyłącznie funkcją mail() do ciebie, z twoim tematem i treścią i sprawdź czy dojdzie.

Treść mail.php
  1. <?php
  2. mail("Mój adres e-mail@gmail.com", "Temat", "Tresc");
  3. ?>

Wynik: Nic nie doszło ;(.
mlawnik
Wnioski?
NickOver
Cytat(mlawnik @ 15.04.2014, 22:13:44 ) *
Wnioski?

Coś nie działa. Tylko co?
mlawnik
Co jest odpowiedzialne za wysyłanie maili?
NickOver
Serwer. A jak to naprawić aby dzialalo?
b4rt3kk
Doczytaj sobie jak wysłać mail z localhosta.

http://stackoverflow.com/questions/1596537...-from-localhost
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.